Dolasci u zemlju privatnim avionima nijesu suprotni mjerama NKT

1456

Odlukama NKT-a omogućene su privilegije za bogate goste, koji mogu ući u Crnu Goru nekomercijalnim avionima čak i ako dolaze iz države čiji građani nijesu na “zelenoj” ili “žutoj” listi.

Standard je 9. jula objavio tekst sa naslovom

“Uprkos mjerama NKT-a: Iz Beograda za Crnu Goru za tri i po hiljade eura i PCR testom, nema samoizolacije i karantina”

 U njemu se navodi da

‘’ukoliko ste u prilici da sebi priuštite taj luksuz, onda za vas ne važe mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti po slijetanju na neki od dva crnogorska aerodroma, uz priloženu ličnu kartu ili pasoš i validni rezultat testa, potpuno ste slobodni i birate željenu destinaciju u Crnoj Gori’’

i između ostalog dodaje:

Treće – i najvažnije, ovo postupanje se u potpunosti kosi sa odlukama NKT-a, koje su za građane Crne Gore u vrijeme zabrinjavajuće epidemiološke situacije neprikosnovene i neupitne.

Objavu Standarda prenio je portal Mondo.

Dolazak nekomercijalnim avio saobraćajem u Crnu Goru dok traje pandemija COVID-19 nije nikakva tajna i tu povlasticu, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) omogućilo je svim građanima iz bilo koje države na svijetu uz poštovanje privremenih mjera.

Pošto su nekomercijalni letovi skupi jasno je da taj luksuz mogu da iskoristi samo visokoplatežni građani, dok je većini taj vid dolaska u Crnu Goru nedostupan.

U članku se portal Standard bavi samo putnicima iz Srbije, zanemarujući u potpunosti da su u tom trenutku za nekomercijalni aviosaobraćaj iz Srbije važila ista pravila kao i za ostatak zemalja koje su u istoj kategoriji.

Naime, ukoliko vazduhoplov dolazi iz neke od država sa „zelene liste“ nema dodatnih ograničenja prilikom ulaska. Ukoliko vazduhoplov dolazi iz ostalih država putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posjedovati negativan PCR, ELISA ili ECLIA test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, i prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju propisane mjere zdravstvenog nadzora.

NKT je 11.07. donijelo odluku da pooštri uslove za ulazak u Crnu Goru lica iz Srbije koji dolaze nekomercijalnim vazdušnim saobraćajem.

Dr Boban Mugoša je nedavno na pressu odgovorio novinarima na pitanje vezano za ovu temu:

Što se tiče avijacije, ona ne podrazumijeva da oni slobodno dolaze. I za njih važe svi propisi. Avijacija je uvedena kada je zemlja bila corona free i imala je zadatak da otvori CG. Računalo se da u toj avijaciji do 10 putnika možete imati kontrolu. Na kraju krajeva iz te avijacije nismo imali probleme”

Dakle, bogati gosti jesu privilegovani u odnosu na druge, ali je ta privilegija omogućena upravo odlukama NKT koje je i propisalo izuzetke za nekomercijalni i povremeni vazdušni saobraćaj. Kako se u objavama portala Standard i Mondo tvrdi da se ovo kosi sa mjerama NKT, ove objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Standard.co.me: Dezinformacija | Mondo: Dezinformacija

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.