Dolasci u zemlju privatnim avionima nijesu suprotni mjerama NKT

1282

Odlukama NKT-a omogućene su privilegije za bogate goste, koji mogu ući u Crnu Goru nekomercijalnim avionima čak i ako dolaze iz države čiji građani nijesu na “zelenoj” ili “žutoj” listi.

Standard je 9. jula objavio tekst sa naslovom

 U njemu se navodi da

i između ostalog dodaje:

Objavu Standarda prenio je portal Mondo.

Dolazak nekomercijalnim avio saobraćajem u Crnu Goru dok traje pandemija COVID-19 nije nikakva tajna i tu povlasticu, Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) omogućilo je svim građanima iz bilo koje države na svijetu uz poštovanje privremenih mjera.

Pošto su nekomercijalni letovi skupi jasno je da taj luksuz mogu da iskoristi samo visokoplatežni građani, dok je većini taj vid dolaska u Crnu Goru nedostupan.

U članku se portal Standard bavi samo putnicima iz Srbije, zanemarujući u potpunosti da su u tom trenutku za nekomercijalni aviosaobraćaj iz Srbije važila ista pravila kao i za ostatak zemalja koje su u istoj kategoriji.

Naime, ukoliko vazduhoplov dolazi iz neke od država sa „zelene liste“ nema dodatnih ograničenja prilikom ulaska. Ukoliko vazduhoplov dolazi iz ostalih država putnici i posada moraju prilikom ulaska u Crnu Goru posjedovati negativan PCR, ELISA ili ECLIA test na COVID-19 ne stariji od 72 sata, i prema ovim putnicima se nakon ulaska u Crnu Goru preduzimaju propisane mjere zdravstvenog nadzora.

NKT je 11.07. donijelo odluku da pooštri uslove za ulazak u Crnu Goru lica iz Srbije koji dolaze nekomercijalnim vazdušnim saobraćajem.

Dr Boban Mugoša je nedavno na pressu odgovorio novinarima na pitanje vezano za ovu temu:

Dakle, bogati gosti jesu privilegovani u odnosu na druge, ali je ta privilegija omogućena upravo odlukama NKT koje je i propisalo izuzetke za nekomercijalni i povremeni vazdušni saobraćaj. Kako se u objavama portala Standard i Mondo tvrdi da se ovo kosi sa mjerama NKT, ove objave ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Standard.co.me: Dezinformacija | Mondo: Dezinformacija