Italija nije kršila pravila Svjetske zdravstvene organizacije

Među brojnim dezinformacijama o koronavirusu nalazi se i viralna poruka u kojoj se navodi da italijanski ljekari nijesu ispoštovali globalni zakon o zdravstvu Svjetske zdravstvene organizacije. U poruci koja kruži viberom, piše: Poruku su prenijeli i marginalni portali. Dalje se tvrdi da je italijansko Ministarstvo zdravlja započelo protokol liječenja od te bolesti  i da pacijentima …

590

Među brojnim dezinformacijama o koronavirusu nalazi se i viralna poruka u kojoj se navodi da italijanski ljekari nijesu ispoštovali globalni zakon o zdravstvu Svjetske zdravstvene organizacije.

U poruci koja kruži viberom, piše:“Italijanski lekari nisu poštovali globalni zakon SZO o zdravstvu, koji ih poziva da ne obavljaju obdukciju umrlih od koronavirusa i otkrili su da to nije virus, već bakterija koja uzrokuje smrt! Ona dovodi do stvaranja ugrušaka u krvi i smrti pacijenta. Tako Italija već pobeđuje tzv. COVID-19, koji nije ništa drugo do “uobičajena intravaskularna koagulacija” (tromboza). A način na koji će se nositi s tim, to jest njegovim liječenjem, jesu ” antibiotici, protuupalni lijekovi i antikoagulansi. ” Prije svega – ASPIRIN… Ovu senzacionalnu vijest za cijeli svijet priredili su talijanski ljekari obdukcijom pacijenata, sa uzrokom smrti koju je proizveo COVID-19” navodi se u poruci.

Poruku su prenijeli i marginalni portali.

Dalje se tvrdi da je italijansko Ministarstvo zdravlja započelo protokol liječenja od te bolesti  i da pacijentima propisuje 100 miligrama aspirina i apronaksa  što je počelo davati rezultate, pa su pacijenti otpuštani kućama. U poruci piše da je rezultat toga da su se pacijenti počeli opravljati i da je Ministarstvo zdravlja u jednom danu 14.000 pacijenata otpustilo kući.

Tvrdnja da je Italija uradila obdukcije suprotno  preporukama SZO nije tačna.

SZO je objavila  u martu smjernice o sigurnosnim mjerama za upravljanje tijelima i vršenju obdukcija nad pacijentima koji su umrli od COVID-19, a kojim se ne zabranjuju obdukcije, već se daju savjeti kako da se u tim slučajevima postupa.

Poruku sa sličnim tvrdnjama je analizirao i portal za provjeru činjenica Fullfact“ Naučnici su utvrdili da ovu bolest izaziva virus (SARS-CoV2) koji se ispituje, a utvrđeno je da pacijenti koji su oboljeli od ove bolesti mogu dobiti sekundarne infekcije izazvane bakterijama koje mogu biti veoma opasne” navodi se u tekstu i dodaje da su ranije pisali da su naučnici utvrdili da COVID-19 može da izazove problem sa zgrušnjavanjem krvi.

I u jednoj od naših prethodnih analiza pisali smo o netačnosti tvrdnje da Covid 19 ne izaziva virus, nego bakterija.

Fullfact je utvrdio da italijanska Agencija za ljekove ne navodi aspirin na svojoj stranici o ljekovima koji se koriste van kliničkih ispitivanja za liječenje pacijenata koji imaju COVID-19“Agencijska lista kliničkih ispitivanja o potencijalnim tretmanima za COVID -19 nigdje eksplicitno nije pomenula aspirin” pojašnjava Fullfact.

Kada je u pitanju apronax, faktčekeri iz Australije su dobili informacije od direktora Kliničkog centra za trombozu iz te zemlje koji je naglasio:Nema dokaza da su aspirin ili nesteroidni protivupalni lijekovi (NSAID), poput Apronaxa, efikasni u liječenju COVID-19.

Ovaj viralni post ocjenjujemo kao lažna vijest jer sadrži više tvrdnji koje su suprotne zvaničnim naučnim dokazima. Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Upoznavanje Balkan Chat: Lažna vijest | Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

17/07/2020

Ocjena:

Lažna vijest