Drugi premijer, ista neistina: Abazović se ne vozi u “majbahu” 

1081
dritan-fizicka-likvidacija

Nedugo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori 2020. godine, veoma aktuelna tema postala je inicijativa tada nove vladajuće garniture, da se prodaju dva skupocjena vozila Mercedes “majbah” koji se nalaze u državnom vlasništvu. 

Od tada je prošlo nešto više od dvije godine, a pomenuta vozila i dalje su državna svojina. Naime, jedno od njih koristi predsjednik države Milo Đukanović, dok se drugo upotrebljava u rijetkim situacijama prilikom dočeka važnih ličnosti, poput onih iz svijeta politike. 

Činjenicu da su dva Mercedes “majbaha” i dalje u vlasništvu države, s vremena na vrijeme zloupotrijebe korisnici društvenih mreža, navodeći kako predstavnici aktuelne vlasti kontinuirano koriste te automobile uprkos ranijoj najavi da će oni biti prodati. 

Poslednji takav primjer je tvrdnja objavljena na fejsbuku

„Dritan Abazović koji je obmanjivao javnost o majbahu 2020. i tvrdio da je to nepotrebno bahaćenje vlasti i da će Vlada Crne Gore prodati to vozilo. Danas Dritana Abazovića ne mogu da izbace iz tog istog majbaha, ne mogu ga odvojit kao ni dijete od ljuljaške“, opis je fotografije na kojoj je se između ostalog vidi Abazović kako izlazi iz crnog Mercedesa prilikom nedavne posjete Opštini Ulcinj. 

Pomenuta fotografija je isječak iz video snimka koji je objavila Vlada Crne Gore na svom Flickr kanalu, a na kojem vidimo dolazak Abazovića ispred zgrade Opštine Ulcinj. 

Uprkos činjenici da je Abazovića dovezao službeni Mercedes, tvrdnja da se radi o skupocjenom modelu “majbah” je netačna. 

Naime, iako je u oba slučaja riječ o Mercedesu S klase, automobil u kojem se vozi Abazović nema oznaku „MAYBACH S 650“, koje je inače jedno od dva skupocjena u vlasništvu države. 

Takav zaključak možemo izvući nakon uvida u službene registraske oznake pomenutih automobila. 

Naime, na Flickr nalogu Vlade Crne Gore objavljene su fotografije prilikom posjete autoputu od 24. juna 2022. godine od strane delegacije Vlade, koju je predvodio Abazović. 

U albumu fotografija primjećujemo službeni Mercedes S klase u kojem se vozi aktuelni premijer. To vozilo ima registarske oznake PG CG 003

Sa druge strane, jedan od dva Vladina Majbaha, osim što fizički izgleda nešto drugačije, ima i različite registarske tablice.  

U to se možemo uvjeriti na osnovu snimka koji je u julu mjesecu na svom YouTube kanalu objavila Vlada Crne Gore. 

Video je nastao na podgoričkom aerodromu prilikom dočeka premijera Španije Pedra Sančeza. Dio zvaničnog protokola bio je transport španskog premijera do Vile Gorica, a tom prilikom korišćeno je vozilo Mercedes Majbah koje, kako možemo vidjeti na 0:47 sekundi snimka, ima tablice PG HM 542

Upravo to je vozilo koje je u junu 2021. godine Vlada na svom sajtu oglasila za prodaju

Kada je riječ o drugom od dva ista modela “majbaha” u vlasništvu države, njega, kao što smo ranije pomenuli koristi prvi čovjek države Milo Đukanović. 

Jedina stvar koja ga razlikuje od modela koji je Vlada oglasila za prodaju, a povremeno ga koristi, jesu registarske oznake. 

Naime, model u kojem se vozi Đukanović ima tablice PG HM 862. U to se možemo uvjeriti uvidom u članak Portala Dan, gdje je objavljena fotografija Majbaha koji vozi predsjednika države. 

Isti automobil možemo vidjeti i na ovoj fotografiji

Lažnih optužbi da koristi državni Majbah nije pošteđen ni prethodni premijer Zdravko Krivokapić, koji je najavio prodaju ovih automobila, međutim takve navode smo raskrinkali još ranije

Tada su iz Vlade demantovali takve tvrdnje. 

„Premijer je na Cetinje došao mercedesom S klase, a ne „majbahom“, kratko su tada pojasnili iz premijerovog kabineta. 

Kada uzmemo u obzir sve navedene činjenice, jasno možemo doći do zaključka o tome ko i kada koristi dva “majbaha” koji su državno vlasništvo. 

Upravo to nam daje za pravo da tvrdnju sa fejsbuka u kojoj se navodi da „Abazović ne izlazi iz Majbaha“, ocijenimo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article