Nije svaki mercedes „majbah“: Dezinformacije o vozilu kojim je premijer došao na Cetinje

2056

Praćenje poteza Vlade svakako je poželjno za svako društvo, ali dezinformisanje javnosti o njenim postupcima suprotno je demokratskim standardima.

Premijer Zdravko Krivokapić na Cetinje je došao službenim vozilom što je, nakon najave da će Vlada prodati dva skupocjena „majbaha“  koje su koristili njegov prethodnik Duško Marković i predsjednik države Milo Đukanović, izazvalo niz komentara na društvenim mrežama, koji su se prelili na portale.

Primjer ovakvog postupanja je nedavna sjednica parlamenta na kojoj je premijer odgovarao na pitanja poslanika na Cetinju. 

Da je premijer na Cetinje došao „majbahom“ kojeg je namjerio da proda, prenijeli su CDM, Standard, Borba

U međuvremenu, Borba i CDM su promijenili svoje članke. Birva je iz teksta uklonila da se radi  “majbahu“ (koji je takođe tip mercedsa)  i naglasila sa je riječ o „mercedesu“

U tekstu CDM-a se navodi da “građani na društvenim mrežama tvrde” da je Krivokapić na Premijerski sat koji je održan na Cetinju stigao automobilom Mercedes Majbah.  Standard navodi da je “premijer Zdravko Krivokapić na Catinje stigao čuvenim Majbahom, za koji njegova Vlada već izvjestan period najavljuje da će biti prodat”.

Činjenica je da je Krivoakpić na Cetinje došao „mercedesom“, ali ne „majbahom“.

To je Raskrinkavanju saopšteno iz Vlade.

„Premijer je na Cetinje došao mercedesom S klase, a ne „majbahom““, kratko su nam pojasnili iz premijerovog kabineta.

S obzirom na to da premijer na sjednicu nije došao „majbahom“, već mercedsom S klase, te da su navedeni portali glasine sa društvenih mreža prenijeli bez kontaktiranja druge strane, objave CDM-a I Standarda ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju.

Ove objave dobijaju i ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Standard.co.me: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje | CDM: Dezinformacija,Pristrasno izvještavanje

In this article