Pristrasno izvještavanje o kosovskim zastavama i posjeti Osmani

684

Protokolarne posjete državnih zvaničnika Crnoj Gori uglavnom prođu bez velike pompe i medijske pažnje, osim ako nije u pitanju posjeta nekog od zvaničnika Kosova.

Iako Kosovo još uvijek nema puno međunarodno priznanje za zvaničnu Crnu Goru ono je nedvosmisleno nezavisna država. Ipak, pojedini mediji iz Crne Gore zbog svoje uređivačke politike i političkih stavova ne priznaju nezavisnost Kosova i često su pristrasni prilikom izvještavanja o bilo čemu što ima veze sa Kosovom. Tako su i zastave Kosova koje su postavljene na uličnoj rasvjeti u Podgorici od pojedinih medija protumačene kao skandal.

 Portal Borba je dao naslov:

SKANDAL: Zastave lažne države Kosovo se vijore Podgoricom, Vjosa Osmani dolazi u posjetu Đukanoviću i Abazoviću!

Portal Adria TV je dao sličan naslov:

SKANDAL: Zastave nepriznate države Kosovo se vijore Podgoricom!

Brzo su im se pridružili mediji iz Srbije, koja ne priznaje Kosovo, poput Novosti i Alo.rs, a i korisnici društvenih mreža, koji prenose tekst Borbe i šeruju printskrinove naslova.

Kosovo za Crnu Goru nije ni lažna, ni nepriznata država. Vlada je 2008. jednoglasno donijela odluku o priznanju, što je izazvalo revolt kod jednog dijela populacije i dovelo do protesta, u kojima je povrijeđeno više od 30 ljudi.

Povod za isticanje zastava Kosova je posjeta kosovske predsjednice Vjose Osmani Sadriu koja će sjutra boraviti u Podgorici, što je najavljeno iz kabineta predsjednika Crne Gore.

“Predsjednica Republike Kosovo Vjosa Osmani Sadriu boraviće na poziv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića 7. i 8. februara u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori”, navodi se u najavi za medije.

Dvije zemlje održavaju diplomatske odnose. Prethodno je crnogorska delegacija iz više navrata boravila na Kosovu. Na drugoj strani, Crna Gora je do sada, između ostalih, ugostila kosovsku ministarsku vanjskih poslova i dijaspore, Doniku Gervalu-Švarc u julu 2022, predsjednika Hašima Tačija 2018. i ministra vanjskih poslova, Bedžeta Pacolija 2017.

Posjeta Osmani dolazi nakon posjete predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, Prištini u maju prošle godine. Đukanović je dočekan uz najviše počasti. Stoga, ne čudi ni što će Osmani u Podgorici, očigledno, biti dočekana na isti način.

Prethodno su u Podgorici i na Cetinju bile istaknute zastave, između ostalih, Turske i Poljske, uoči posjeta predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i Andžeja Dude našoj zemlji.

Zbog očiglednih dobrih diplomatskih odnosa Crne Gore i Kosova, kao i činjenice da je naša zemlja priznala Kosovo kao nezavisnu zemlju, te prakse da se šefovi drugih zemalja dočekuju uz istaknute zastave, sporne objave dobijaju ocjenu – pristrasno izvještavanje.

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

Edit: 7.3.2023.

Portal Novosti objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 15.3.2023.

Portal Region.alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article