Državljanstvo se ne oduzima po automatizmu

2679

Pred lokalne izbore u Herceg Novom pojavile su se informacije o velikom broju birača koji imaju i pravo glasa i državljanstvo susjednih država.

Budući da Crna Gora ne dopušta dvojno državljanstvo, ova tema izazvala je veliku pažnju javnosti, a ujedno se pokazalo i da je pogodna za širenje dezinformacija.

“MUP CRNE GORE BRIŠE 2.100 OSOBA IZ EVIDENCIJE CRNOGORSKIH DRŽAVLJANA: Utvrđeno da imaju i pasoš druge države!”, naslov je teksta koji je prije nekoliko dana objavio Kurir.rs.

Tekst sa istom ili sličnom naslovnom konstrukcijom su objavili i: Volimpodgoricu.me, Alo.rs, Espreso.co.rs…   

U pitanju je saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore koje su prenijele regionalne agencije, a zatim i portali u kojem se navodi:

“Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore saopštilo je da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti, za nekoliko dana, pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, tako što će ih upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države.

Njima će biti omogućeno da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže”.

Dakle, kao što je i navedeno u tekstu MUP će za više od 2.100 osoba pokrenuti postupak za gubitak državljanstva, a građani će moći da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

“Shodno Zakonu o upravnom postupku, licu će biti omogućeno da se izjasni o činjenici i okolnostima da je MUP u saznanju da su navedena lica dobrovoljno stekla državljanstva druge države što je odlučujuća činjenica za pokretanje postupka po službenoj dužnosti za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona. Takođe, shodno članu 31 stav 3 Zakona o crnogorskom državljanstvu licu je omogućeno da se izjasni davanjem izjave na  zapisnik koje državljanstvo želi da zadrže, što znači da ne gube crnogorsko državljanstvo po automatizmu”, navodi se u opširnijem saopštenju MUP-a.

Kako dodaju,  licima se daje rok od tri mjeseca da dostave dokaz o podnijetom zahtjevu za otpust iz državljanstva druge države, a u roku od godinu da dostavi dokaz o otpustu iz državljanstva druge države.

Iz navedenog je jasno da je konstatacija iz naslova da MUP briše 2100 osoba iz evidencije crnogorskih državljana netačna te da se potencijalni čitaoci dovode u zabludu da je u pitanju okončan proces, što je u suprotnosti sa ostatkom teksta.

Tekstovima u čijim je naslovima tvrdnja o “brisanju” državljana dajemo ocjenu dezinformacija. Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 15.07.2021.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 11.4.2023.

Portal Kurir.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.