Manipulacija “oživljavanjem” starih informacija

1580

Kada je prošle godine na društvenim mrežama objavljena fotografija iz jedne ulcinjske osnovne škole na kojoj djeca, prekrštenih ruku oponašaju orla na albanskoj zastavi – reakcije su bile brojne.

Učiteljica OŠ Boško Strugar iz Ulcinja Florinda Baša objavila je tada na društvenim mrežama fotografiju svojih đaka iz učionice na kojoj se vidi kako djeca rukama u obliku dvoglavog orla simbolično proslavljaju 28. novembar, Dan zastave Albanije.

Tražila se i reakcija tadašnjeg ministra prosvjete, ali i ostavka učiteljice, koja je, kako se tada tvrdilo, podsticala đake na ovaj gest.

Pola godine kasnije, ista objava poslužila je pojedinim medijima za novo podizanje tenzija.

Vijest koju su brojni domaći i regionalni mediji objavili krajem novembra prošle godine, portal Nacionalist objavio je prošle nedjelje, plasirajući je kao aktuelni sadržaj.

Ovo je naslov je teksta na pomenutom portalu, gdje se između ostalog navodi da je “fotografija iz učionice OŠ „Boško Strugar“ objavljena na društenim mrežama na kojoj djeca prekršenih ruku oponašaju orla na albanskoj zastavi, tokom časa kod učiteljice Florinde Baša, izazvala kritike javnosti i reagovanje Socijalističke narodne partije.

U objavljenom tekstu ne postoji nijedna nova informacija u odnosu na onu iz novembra prošle godine, već je sadržan recikliran u svrhu dnevno političkih manipulacija, zbog čega ova objava, dobija ocjenu “recikLAŽA”

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Nacionalist.rs: Reciklaža | Viralne objave: Reciklaža