Nova prevara na mrežama: Sofija, žena koje nema

236

Proteklih nekoliko mjeseci novinari naše redakcije, kao i kolege iz regiona, detektovali su marketing šeme koje podrazumijevaju zloupotrebu javnih ličnosti, zarad bolje prodaje zdravstvenih preparata.  

Da je ekspresno “rešavanje” zdravstvenih problema, mamac za klikove, na svojoj koži su između ostalih osjetili voditeljka Marija Razić i nekadašnji novinar Ananije Jovanović, ali i novinarke N1 Tatjana Aleksić i Sanela Dujković

Na Fejsbuku je nedavno bio “uhapšen” i direktor podgoričkog Doma zdravlja Danilo Jokić, jer je navodno rekao da tradicionalni ljekovi protiv visokog pritiska, koji je jedan od uzroka kardiovaskularnih bolesti, ne rade posao, i da je samo preparat koji reklamira djelotvoran. 

I to nije sve jer nam iz edicije “Nije se dogodilo” stiže najnoviji slučaj. 

Virtuelna matrica je uglavnom ista-  Ovoga puta imamo priču o čudesnom otkriću koje liječi hemoroide, a junakinja je “studentica iz Podgorice” koja je zbog svoje genijalnosti zamalo uhapšena.  

Krenimo redom: 

Na portalu #Exclusive objavljen je tekst pod naslovom “Svaki dan u Crnoj Gori od problema sa hemoroidima umire na hiljade ljudi, ko će ih spasiti?”  

U tekstu se između ostalog navodi da je studentkinja Sofija Bulatović iz Podgorice dobila nagradu za izuzetna dostignuća u oblasti zdravstva, jer je izmislila lijek za hemoroide koji bi mogao spasiti milione života. 

Dalje piše da “Farmaceuti i doktori kriju efikasan lijek koji može jednom zauvijek riješiti hemoroide. Svake godine ljudima “kradu” novac, prepisuju veoma skupe lekove i metode lečenja!” 

Da sve bude ubjedljivije stoji i da je Sofiji Bulatović na Evropskom kongresu proktologa publika aplaudirala 10 minuta, te da je formula koju je ona predložila stvorila proizvod koji pokazuje odlične rezultate. 

Nakon dugog intervjua sa Sofijom Bulatović – koju inače nije moguće pronaći na internetu uprkos navedenim podvizima, na dnu teksta pronaći ćete i uputstvo kako kupiti “čudesni čaj”, ali I upozorenje sledeće sadržine: 

“Nažalost, crnogorska farmaceutska mafija organizovala je veliku akciju protiv naše medicine. Poslali su nam nekoliko tužbi i pokrenuli tri krivična postupka. Zato moramo na neodređeno vrijeme prestati primati narudžbe od 24.09.2023 Ovo je zadnji dan kada možete naručiti i dobiti ORIGINALNI Hemomax čaj gratis. Žao mi je svih onih koji neće moći da naruče lijekove, ali takva je realnost u Crnoj Gori…” 

U spornom tekstu koji je objavljen na portal #Exclusive čini se da je teško pronaći nešto što je istina jer kao prvo u Crnoj Gori od problema sa hemoroidima ne umire na hiljade ljudi. 

Takođe, pretragom na internetu nije bilo moguće doći do bilo kakve informacije da je studentkinja iz Podgorice Sofija Bulatović dobila nagradu za izuzetna dostignuća u oblasti zdravstva, te da je učestvovala na “Evropskom kongresu proktologa” gdje je “dobila” desetominutni aplauz. 

Sve ukazuje na to da je priča o čudesnoj studentkinji iz Podgorice fikcija u službi marketinga. 

Uzimajući u obzir navedeno ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article