E-identitet: Čuvanje podataka ili kontrola građana?

1243
e-identitet

Društvenim mrežama se od početka pandemije, paralelno sa teorijama zavjere o kovidu, šire i teorije o želji svjetskih moćnika da kontrolišu građane. Da li je e-identitet samo još jedna “namjera” bogatih ljudi da nas “čipuju”, ili se ipak radi o nečem sasvim drugom…

Tehnološki napredak nerijetko je žrtva ovakvih teorija.

Na snimku možemo vidjeti obrazloženje predloga kojim se uvodi e-identitet, koje iznosi predjsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

O čemu se zapravo radi?

Kako se jasno može vidjeti na sajtu Evropske komisije digitalni, odnosno e-identitet „namijenjen je za upotrebu u obliku digitalnog novčanika, dostupnog kao aplikacije na mobilnim telefonima i na drugim uređajima“.

Politiko je u svom tekstu na ovu temu objasnio da je želja EU da ona čuva digitalne podatke svojih građana a ne velike tehnološke kompanije van EU, poput Fejsbuka i Gugla. 

S obzirom na ove činjenice, ova objava dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article