“Slučajni” kovid pacijenti, a ne plašenje naroda

765
kovid-pacijenti

Velika Britanija jedna je od prvih zemalja koja je odlučila da ukine kovid propusnice i obavezno nošenje maski kao dio strategije za borbu protiv koronavirusa. A, u žiži onlajn mahinacija našli su se kovid pacijenti.

Takvu odluku, vlasti su objasnile uspješnom kampanjom vakcinacije i boljim razumijevanjem procesa liječenja kovida. Međutim, pojedini Fejsbuk korisnici tvrde da vlasti na ostrvu žele da održe strah, te hospitalizuju i one koji imaju samo pozitivan test.

U naslovu teksta Dejli mejla, istina, navedeno je da se 60 odsto pacijenata ne liječi od kovida. Međutim, razlog za takvu statistiku nije “pumpanje brojki” niti sijanje straha. Objašnjenje, kako je naveo Dejli mejl, leži u “slučajnim prijemima”.

Oko 7.000 od 14.600 pacijanata sa kovidom u Engleskoj su tzv slučajni prijemi, odnosno “slučajni” kovid pacijenti, pokazuju podaci – navodi ovaj medij. Dakle, 7000 slučajeva primljeno je u bolnice širom Engleske zbog drugih tegoba i bolesti, ali im je dodatnim testiranjem potvrđen kovid.

Dakle, hospitalizovani nisu u bolnicama samo zbog pozitivnog testa, kako se tvrdi na Fejsbuku, niti je cilj plašenje naroda u zemlji koja prva ukida kovid mjere. Zbog toga ova Fejsbuk objava dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article