Električni automobili “gore” manje od onih koji koriste gorivo 

1139
elektricni-automobili

Nakon korone, 5G, Bila Gejtsa i ostalih dežurnih tema kojima se korisnici društvenih mreža bave, na red su došl  i električni automobili. Vozila na struju polako preuzimaju primat na svjetskom tržištu, dok svjetske vlade prave planove da eliminišu motore sa unutrašnjim sagorijevanjem u bliskoj budućnosti. Kao i kod automobila koji koriste gorivo, i kod električnih postoje problemi, nakon kojih proizvođači povlače modele i pozivaju na oprez.  
 
Ševrolet je opozvao dva modela – Bolt EV i Bolt EUV zbog problema sa baterijom. Do sada je poznato da se između 10 i 20 baterija zapalilo. Zato su iz kompanije pozvali vlasnike da im se jave i da će dobiti zamjenske baterije. Štetu će nadoknaditi dobavljač, kompanija LG, koja će zbog ovog poteza morati da plati oko dvije milijarde dolara. 

Zbog problema sa Boltom, neke parking kompanije u Americi su odlučile da ne rizikuju i da vozačima spornih automobila ne dopuste da koriste njihove usluge. To i piše na ulazu jednog od parkinga:  
 
“Zbog bezbjednosnog opoziva u vezi sa paljenjem baterija, Ševrolet Boltu EV i EUV je zabranjen parking…” 

Korisnici društvenih mreža su iskoristili ovu fotografiju da ukažu na opasnosti svih električnih vozila: 

Elektricni automobili, dizajnirani da nas drze na “kratkom lancu” u okviru gradova-logora, poceli su da se zabranjuju na parkinzima po Americi jer se sami od sebe zapale. 

Nije precizirano da se radi o dva modela Ševroleta.  

Ovakva poruka ukazuje na to da svi električni automobili predstavljaju rizik od paljenja. 

Međutim, studije ukazuju na to da su automobili na unutrašnje sagorijevanje čak i podložniji paljenju od električnih. 

To je moguće provjeriti prostom pretragom na pretraživaču. 

Nezavisne kompanije koje se bave bezbjednošću automobila, na drugoj strani, poručuju da je zbog sve više električnih automobila na ulicama – sve veći akcenat na sigurnosti. To se navodi u izvještaju američkog IIHS-a, kompanije koja se bavi testiranjem i dodjeljivanjem ocjena sigurnosti vozila. 

Na više mjesta je moguće pronaći podatke da su najbezbjedniji automobili na svijetu modeli kompanije Tesla. Oni se u potpunosti oslanjaju na električni pogon, odnosno na baterije. 

Zbog neprecizne interpretacije zabrane parkinga za dva električna Ševrolet modela, ova objava dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article