Holandski poljoprivrednici nisu izveli tenk na ulicu 

1121
holandski-poljoprivrednici

Informacije o protestima poljoprivrednika u Holandiji, koji proteklih sedmica izražavaju negodovanje zbog novih mjera Vlade za smanjenje emisije azota, kulminirale su navodima da je skup radikalizovan jer su farmeri izveli tenk na protest.  

Domaći i regionalni portali Borba, Grabancijaš, Nulta tačka, Prst, Srbija danas, Srbin.info su, izvještavajući o razvoju događaja u Holandiji, prenijeli netačnu informaciju da su poljoprivrednici odgovorili na akcije policije izvođem tenka: 

„Poljoprivrednici koji protestuju protiv klimatske agende u Holandiji izveli pravi tenk na ulicu. 

Kao odgovor na borna kola, vodene topove, bojevu municiju, konjicu, suzavac… koju policija neprekidno koristi protiv naroda kako bi razbila protest, poljoprivrednici su na ulicu izveli TENK.“ 

Ova informacija je, na naše govorno područje, inicijalno objavljena na Fejsbuk stranici Politički Magazin Srbija 6. jula , uz video na kojem se vidi tenk a koji je do trenutka pisanja analize pregledan 57 hiljada, dok je više od 1000 korisnika je reagovalo na tu objavu.  

Istog dana vijest je podijeljena i na profilu Nenada Ilića koji je starješina crkve u Amsterdamu, a čija objava je navedena kao izvor domaćim portalima koji su prenijeli datu informaciju. Takođe, video i fotografije tenka su proširene i na društvene mreže korisnika sa stranog govornog područja

Naime, holandski poljoprivrednici su počeli sa protestom sredinom juna, nakon što je Vlada Holandije najavila mjere za smanjenje emisija azota do 2030., koje će ih usloviti  da redukuju stočni fond. Kako se navodi u tekstu DW, azotna jedinjenja koja truju prirodu dijelom potiču od stočarstva, prouzrokujući 70 odsto problema.  

Iz tog razloga, Vlada želi da smanji stočni fond, a farmeri su izrazili negodovanje kontinuiranim protestima u proteklih par sedmica zbog bojazni da će ostati bez svojih poslova, te da će mjere rezultirati smanjenjem broj zaposlenih u poljoprivrednom sektoru. 

Kako mediji izvještavaju, policija je 5. jula, dan prije objave da su farmeri izveli tenk na protest,  upotrijebila vatreno oružje, pucajući na traktor.  

Analizom video snimka, moguće je uočiti serijski broj na tenku, a na osnovu kojeg je identifikovan kao američki tenk Šerman iz 1943. Identičan tenk pronađen je u arhivi fotografija pod nazivom “Preživeli tenkovi Šerman Fajerflaj“. 

Fotografije ovog tenka, sa istim serijskim brojem i iste boje, objavljen je još u maju 2022 na jednom Fejsbuk nalogu koji se bavi njihovom servisiranjem.  Nakon informacije da su holandski poljoprivrednici izveli tenk na protest, administratori tog naloga su demantovali navod da je tenk dio protesta, te da je iskorišćen za učešće na događaju pod nazivom „Ommen 75 Jaar Vrijheid“, koji je trajao od 1. do 3. jula. 

Htjeli smo da istovarimo prikolicu Firefli-om u ponedeljak 4. jula, ali nismo mogli jer su farmeri blokirali maloprodajni distributivni centar koji je veoma blizu naše zgrade. U utorak je bilo malo mirnije pa smo odlučili da se istovarimo, ali istovar su snimili neki ljudi koji su bili dio protesta. Iako smo veoma posvećeni inicijativama za održivost i podržavamo poljoprivrednike u ovoj nepravednoj borbi protiv odluka Vlade, mi ni na koji način nismo uključeni u ove proteste poljoprivrednika“. 

U Fejsbuk objavi je pojašnjeno da je tenk trebalo da bude istovaren u ponedjeljak 4. jula, ali da su vlasnici odustali jer su farmeri blokirali distributivni centar koji se nalazi veoma blizu njihove zgrade, stoga su pokušali narednog dana, 5. jula, kada je snimak počeo da kruži društvenim mrežama uz netačnu tvrdnju. 

Na video zapisu tog događaja koji je objavljen na Jutjubu moguće je vidjeti različite modele tenkova koji su učestvovali, kao i model koji je bio povod nastanka pomenutih navoda. 

Ovim navodima se bavila i fakt-čeking portal Lead Stories, kao i Fake News tragač, a zbog prethodno predstavljenih dokaza, objave u kojima je navedeno da su farmeri iskoristili tenk u okviru protesta ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ovu ocjenu  dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article