Epilepsija a ne vakcinacija: Potresni snimak bolesnog djeteta nema veze sa vakcinom

834

Svaki slučaj manipulacije ima određene efekte i domete, a dezinformatori te efekte i domete sve češće pojačavaju uključujući u svoje neistine – djecu.

Kako bi „dokazali“ da je vakcina štetna, spremni su da na društvenim mrežama podijele video bebe koja je prikačena na bolničke aparate kako plače i bez ikakve provjere tvrde:

Fakt-čekeri iz Rojtersa objavili su da je video potekao sa TikToka, da je kasnije izbrisan.

Rojters je objavio i da se oglasio lično otac djeteta čiji je snimak postao viralan i saopštio da video nema nikakve veze sa kovidom i da su djetetu dijagnostifikovali epilepsiju.

Slične neistine kojima se „udara“ na emocije korisnika društvenih mreža raskrinkali smo i nedavno kada se tvrdilo da žena ispred bolnice u Italiji plače i zapomaže jer joj je majka navodno umrla od vakcine.

Sličan primjer imali smo i kada se dijelio snimak iz Australije na kojem navodno prisilno uzimaju dijete od roditelja kako bi ga „prisilno“ vakcinisali da bi se na kraju ispostavilio da slučaj nema nikakve veze sa vakcinacijom.

Zbog ovoga je jasno da objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.