Životinja, a ne čovjek: Neistine o ilustraciji ćelije

1199

Većina dezinformacija sa kojima se u posljednje vrijeme srećemo usmjerena je na diskreditaciju vakcine prtoiv koronavirusa, ubjeđivanje korisnika društvenih mreža da je pandemija globalna zavjeram da maske štete organizmu…

Ipak, u moru takvih dezinformacija pojavljuju se i one koje se ne bave ovim temama.

Takva je i objava koja se prethodnih dana masovno dijelila na Fejsbuku, fotografija na kojoj se navodno nalazi ljudska ćelija „slikana pomoću elektronske kriomikroskopije i nuklearne magnetne rezonance“. 

U pitanju je ilustracija koja je nastala prije 20 godina, a čiji je autor australijanac Rasel Kajtli. Do potvrde da je u pitanju ilustracija dolazi se lako – obrnutom pretragom fotografije na sajtu TinEye.

U pitanju je, zapravo, životinjska ćelija, čiju je ilustraciju Kajtli uradio za poster koji možete vidjeti na sajtu BioCam, pod šifrom wc48, gdje se takođe jasno navodi da je u pitanju ćelija životinje.

I sam autor oglasio se povodom viralnog dijeljenja njegove ilustracije sa netačnom tvrdnjom.

Ovu objavu analizirali su i fakt-čekeri iz Rojtersa i Faktografa

S obzirom da se je u pitanju ilustracija životinjske ćelije a ne fotografija „ljudske ćelije slikane pomoću elektronske kriomikroskopije i nuklearne magnetne rezonance“, objacu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.