Etilen oksid i medicinska oprema – da bude sterilno a ne otrovno

1826

Početkom februara ove godine, Uprava za veterinu Republike Srbije saopštila je da su sladoledi M&M, Snikers, Baunti i Tviks povučeni iz prodaje na teritoriji te zemlje, jer sadrže nedozvoljene količine etilen oksida. 

Tu informaciju su odmah prenijeli kredibilni mediji, a pola godine kasnije reanimirali su je teoretičari zavjere, kako bi uznemirili korisnike društvenih mreža i povezali je sa koronavirusom.

Na Fejsbuk profilu Kraljevic Marko III podijeljen je skrinšatovani naslov sa portala nova.rs,

“Šta je etilen oksid zbog koga su povučeni Snikers i Tviks sladoledi” , iznad kojeg piše da su novinari zaboravili da spomenu da etilen-oksid sadrže maske i PCR testovi. 

Naravno, teoretičari zavjere na ovaj način žele spočitati da su maske i PCR testovi štetni i da ih uopšte ne treba koristiti.

Međutim naša platforma i ranije se bavila ovom temom.

Pojasnili smo da se, brisevi sterilišu etilen oksidom upravo kako bi se osiguralo da su sigurni za upotrebu, i radi se o jednom od najčešće korištenih alata za sterilizaciju.

I Rojtersov tim za provjeru informacija  je utvrdio da je sterilizacija etilen oksidom široko rasprostanjena, i regulisana međunarodnim sigurnosnim standardima.

Dakle, tačno je da se etilen oksid smatra kancerogenim, i da se njime sterilišu brisevi. Međutim nije tačno da je etilen oksid u obliku u kojem se koristi za sterilizaciju opasan, zato što u postupku sterilizacije postoji nivo sigurnosti utvrđen nacionalnim i međunarodnim standardima, koji se mora ispoštovati. Korištenje etilen oksida zapravo je veoma uobičajeno kod sterilizacije medicinske opreme –  i tako sterilisana oprema čini oko 50% svih sterilnih medicinskih uređaja u SAD-u.

Na službenoj stranici Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) može se pročitati sljedeće:

“Iz literature je vidljivo da je pedeset posto svih sterilnih medicinskih uređaja u SAD-u sterilisano etilen oksidom. Vrste uređaja koje se sterilišu etilen oksidom kreću se od uređaja koji se koriste u opštoj zdravstvenoj praksi (na primjer, zavoji za rane) do više specijalizovanih uređaja, koji se koriste za liječenje određenih djelova tijela.“

Uzimajući u obzir sve činjenice, ovu objavu ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.