Od komedije do dezinformacije: Makrona nisu pretrpali cvijećem

1150

Potezi svjetskih lidera pod lupom su javnosti, a neki od njih se, nekada zbog zabave, nekada zbog diskreditacije nerijetko ismijavaju na internetu.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron definitivno je jedan od lidera koji su često na meti ismijavanja ali i dezinformacija.

Fejsbukom se već neko vrijeme dijeli video iz njegove posjete Tahitiju, gdje ga, što je dio protokola u toj zemlji, kite cvijećem. U jednom momentu videa Makron na sebi ima toliko vijenaca da se skoro ne vidi od njih.

Ipak, ovaj video je obrađen i nije vjerodostojan, i jasno se može vidjeti da se dodati višak cvijeća ne pomjera prirodno na snimku.

Takođe, fotografija sa istog događaja, ali iz drugog ugla, prikazuje makrona sa svega nekoliko vijenaca cvijeća na sebi.

Ovu objavu ocijenili smo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

S obzirom na to da je video i zabavnog karaktera, a da je kasnije zloupotrijebljen za diskreditaciju, dobija i ocjenu satira.

Ocjenu „Satira“ dobija medijski sadržaj koji koristi izmišljene vijesti s ciljem satiričnog prikaza stvarnosti. Ovo je primjer medijskog izvještaja koji nije problematičan, ako medij jasno naznači da se radi o satiričnom sadržaju. Cilj uključivanja ove ocjene u metodologiju jeste ukazivanje na ovu vrstu sadržaja u situacijama kada on može napraviti privid da se radi o istinitom medijskom izvještaju i postati potencijalno štetan u slučaju daljeg prenošenja bez provjere i jasne naznake da se radi o satiri. U našoj metodologiji, ovu ocjenu dobija samo sadržaj za koji medij koji je autor istog jasno naglasi da je riječ o satiri.