Ko kaže da je Evropska komisija „ujedinila“ Kosovo i Albaniju u rasporedu aktivnosti komesara

Portal IN4S objavio je 9. oktobra 2018. godine tekst pod naslovom „Evropska komisija sponzor tzv. Velike Albanije“ u kom tvrde:

Evropska komisija je u rasporedu aktivnosti koje će sprovoditi komesari ove sedmice „ujedinila“ tzv.Kosovo* i Albaniju. U tom rasporedu aktivnosti navedeno je da će komesarka za digitalnu ekonomiju Marija Gabrijel posjetiti „Prištinu, Albanija, 12. oktobra“.

Na portalu IN4S nije objavljen printscreen sajta na kojem je raspored evropske komesarke. 

IN4S u tekstu, takođe, tvrdi da ovo nije prvi put da „Brisel sponzoriše tzv. Veliku Albaniju“. 

Provjerili smo da li su tačni navodi sa portala IN4S: 

  • Da li na sajtu Evropske komisije piše da će evropska komesarka posjetiti „Prištinu, Albanija“
  • Da li je utemeljena tvrdnja da je Evropska komisija, kako IN4S tvrdi, sponzor tzv. „Velike Albanije“

Uvidom u raspored aktivnosti evropskih komesara, koji je objavljen na sajtu Evropske komisije, utvrdili smo da informacija koju je objavio IN4S nije tačna. 

U informaciji objavljenoj na sajtu Evropske komisije 8. oktobra 2018. godine piše: „Marija Gabrijel, komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, danas boravi u Podgorici, i otputovaće u Prištinu, Kosovo, kako bi 11. i 12. oktobra promovisala Strategiju Komisije za vjerodostojnu perspektivu proširenja kroz povećanu podršku zemljama Zapadnog Balkana u digitalnoj transformaciji svojih ekonomija i društava“. 

Budući da na sajtu EK piše “Priština, Kosovo”, a da u tekstu nije naveden izvor, pokušali smo da utvrdimo porijeklo ove informacije. Jedina informacija koju su prenosili regionalni mediji je objavljen u kosovskom Koha Ditore

Moguće da je EK napravila tehničku grešku, pa ispravila najavu, ali to i dalje ne znači da EU podržava tzv. ‘Velikoj Albaniji'”, što IN4S navodi u naslovu i u posljednjoj rečenici teksta: 

Nije ovo prvi put da Brisel sponzoriše tzv. „veliku Albaniju“

IN4S ovom tvrdnjom pripisuje Evropskoj komisiji podršku ideji tzv. “Velike Albanije”, tvrdeći da je Evropska komisija „sponzor Velike Albanije“.

Evropska komisija dosad se nije eksplicitno oglašavala ovim povodom, niti su njeni zvaničnici komentarisali ideju „Velike Albanije“. 

Stav Evropske unije ovim povodom izrečen je još u aprilu 2015. godine, kroz reagovanje portparola Evropske komisije, Maje Kocijančić, na izjavu albanskog premijera Edija Rame da će „Albanija i Kosovo biti prinuđeni da se ujedine ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini“.

Kocijančić je tada rekla da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni, a da na tom putu partneri u regionu napreduju, svako svojim tempom, kao i da Evropska komisija od njih očekuje nužne napore za dalji napredak.

„Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredjeljenje za taj cilj i riješenost da ispune nužna mjerila, uz puno poštovanje načela i standarda EU. Pomenuta opredjeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susjedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive“, navedeno je tada u reagovanju Evropske komisije. 

Nakon provjera tvrdnji, informaciju objavljenu na portalu IN4S ocjenjujemo kao dezinformacija.

(Raskrinkavanje.me)