Fajzer nije potvrdio da je grafen oksid sastojak vakcine 

488

Koronavirus i dalje je dio naše svakodnevice, a uprkos stalnim apelima za vakcinacijom, sa njima “pod ruku” dolaze i brojne dezinformacije koje se žele aktuelizovati i predstaviti kao rezultati novih studija, istraživanja… 

“IZLAZNO: Tajni dokumenti objavljeni po nalogu Saveznog suda SAD-a dokazuju da su Pfizer, FDA I Fact Checkers lagali kada su rekli da toksični grafen oksid nije bio unutar cjepiva protiv Covid-19″, glasi jedna od najnovijih tvrdnji koje se šire društvenim mrežama u vezi sa vakcinacijom protiv koronavirusa.

Riječ je o netačnim tvrdnjama. 
 
Podaci o supstancama koje ulaze u sastav Fajzerove vakcine javno su dostupni i nije došlo do bilo kakvih izmjena u posljednjem periodu. 

Za širenje tvrdnji da je kompanije Fajzer koristila grafen oksid prilikom izrade vakcina iskorišćen je dokument koji je Fajzer objavio početkom februara.  

Međutim, dokument to ne pokazuje. 

“Vakcina ne sadrži grafen oksid”, ponovo je potvrdila američka Uprava za bezbjednost i hranu (FDA) agenciji Asošiejted pres (AP). Naveli su da dokument koji se citira na društvenim mrežama ne govori ništa o proizvodnji vakcine, već opisuje korišćenje grafen oksida tokom procesa procjene šiljastog proteina (“spajk protein”) vakcine pod mikroskopom.

„Grafen oksid je korišćen samo za proučavanje strukture vakcine. To nije sastojak“, rekao je dr Metju Lorens, specijalista za pedijatrijske zarazne bolesti i istraživač u Centru za razvoj vakcina Medicinskog fakulteta Univerziteta Merilend komentarišući navedeni dokument, prenosi AP.

Ovim tvrdnjama bavio se i Rojters koji navodi da sinopsis prikazan na trećoj strani dokumenta objašnjava da je studija imala za cilj da karakteriše fizička svojstva verzije šiljastog proteina koronavirusa koji se koristi u Fajzer vakcini. 

Takođe, da grafen oksid nije prisutan u vakcinama tvrdi i faktčekerki portal USA Today. 

Dokument opisuje proces odobrenja u laboratoriji, prema dr Tomasu Rusou, šefu Odjeljenja za infektivne bolesti na Medicinskom odsjeku Univerziteta u Bafalu.

„On pokazuje proces evaluacije, a ne dobijanja. Na stranici 7, dokument opisuje proces testiranja da li mRNA u vakcini može dovesti do proizvodnje šiljastog proteina”, rekao je on o dokumentu u izjavi za pomenuti portal.

Grafen oksid nastaje oksidacijom grafita, a kada se hemijski redukuje, može stvoriti grafen koji je opisan kao „najjači, najtanji i najprovodljiviji materijal na zemlji“. Grafen oksid je jedinjenje koje sadrži ugljenik, kiseonik i vodonik i koristi se kod senzora, u tekstilnoj industriji, pa i medicini. Jeftin je, lako dostupan i rastvorljiv u vodi, pa može biti odlično rješenje za pomoć pri apsorpciji ljekova. 
 
Međutim, kao što smo već ranije (u više navrata) pisali – ne postoje nikakvi dokazi koji bi potvrdili njegovo prisustvo u vakcinama.  

Ovaj sadržaj ocjenjujemo kao dezinformaciju i teoriju zavjere.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.   
 
Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao “teoriju zavjere”. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article