U Crnoj Gori je od početka programa HPV vakcinacije, u prethodnih šest mjeseci, vakcinisano gotovo 1500 djevojčica od devet do 14 godina. U Institutu su zadovoljni što vakcinacija polako postaje redovan program prevencije, jer se na taj način smanjuje stopa oboljelih od karcinoma grlića materice. 

Iako je efikasnost te vakcine do sada dokazana, šire se narativi da je kontaminirana, te da sadrži grafen oksid.  

Video sa takvom tvrdnjom objavljen je na jednom Fejsbuk profilu, gdje jedna ženska osoba, za koju se tvrdi da je doktorica Liliana Zelada, u ruci drži bočicu sa oznakom HPV vakcine proizvođača Gardasil. Ona u videu uzima uzorak vakcine, i pod mikorskopom “testira” njen sadržaj, odnosno, kako isitiče, provjerava da li u njoj ima nano grafen oksida.  

„Ova „vakcina“ za HPV koja se sada daje deci apsolutno je kontaminirana (nano grafen oksidom)“, poručuje žena na video snimku na španskom jeziku, koja to zaključuje na osnovu jednostavnog pregleda sadržaja vakcine pod mikroskopom.  

Od čega se sastoji HPV vakcina? 

O efikasnosti HPV vakcine pisali smo više puta, kada su se širile teorije zavjere da izaziva sterilitet, kao i paralizu. Grafen oksid je u našim analizama bio bezbroj puta, jer je jedna od omiljenih tema dezinformatora, koji su tvrdili da se nalazi u tabletama, hrani za djecu, u higijenskim ulošcima…  

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore je objašnjeno da se HPV vakcine sastoje od čestica sličnih virusu koje se nalaze u omotaču virusa, bez ikakvog genetskog materijala iz samog virusa.

“Kako bi bila što djelotvornija, vakcina takođe sadrži male količine supstanci koje pomažu u boljem imunskom odgovoru organizma (adjuvansi/pojačivači). To su mineralne soli, voda i materijali kao što je aluminijum sulfat – supstance koje se od ranije koriste u vakcinama i kojima smo svakodnevno izloženi kroz vazduh, hranu i kozmetiku (npr. dezodoranse)”, navodi iz IJZCG.

U Crnoj Gori se koristi Gardasil9 vakcina koja, kako je istaknuto na sajtu Insituta, pruža najširu zaštitu od do sada dostupnih vakcina.  

Na sajtu proizvođača vakcine jasno se navodi da su sastojci:

Sastojci su proteini HPV tipova 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58, amorfni aluminijum hidroksifosfat sulfat, protein kvasca, natrijum hlorid, L-histidin, polisorbat 80, natrijum borat i voda.  

Nigdje se ne navodi prisustvo grafen oksida. Da bi bilo jasnije, a o čemu smo pisali mnogo puta, grafen oksid nastaje oksidacijom grafita, a kada se hemijski redukuje, može stvoriti grafen koji je opisan kao „najjači, najtanji i najprovodljiviji materijal na zemlji“. Grafen oksid je jedinjenje koje sadrži ugljenik, kiseonik i vodonik i ima koristi se kod senzora, u tekstilnoj industriji, pa i medicini.  

Ko je osoba sa snimka? 

Navedeno ime doktorice Liliane Zelade nam je poznato, jer smo prošle godine analizirali video u kome se pojavljuje ista osoba sa ovog snimka, a koja je tvrdila da se grafen oksid nalazi u vakcinama, ali protiv koronavirusa.  

Tada smo utvrdili da se pretragom imena doktorice Liliana Zelada nigdje ne pojavljuje gospođa koja je u videu. Moguće je samo pronaći podatke Liliane Andree Galdamez Zelada, koja radi na Univerzitetu u Čileu. 

Ovom temom bavio se i AFP, koji navodi da mikroskopom koji se vidi na snimku nije moguće utvrditi jesu li ispitane čestice grafen oksid. 

Uzimajajući u obzir sve navedene činjenice o kojima smo pisali više puta, kao i nemogućnost utvrđivanja identiteta osobe koja govori o kontaminiranosti HPV vakcina, kao i onih protiv koronavirusa, ovoj objavi, koju smo pronašli na još jednom Fejsbuk profilu, dajemo ocjenu lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article