Deepfake i lažne vijesti: Šta je Fransoa Oland rekao, a šta ne? 

653

Posljednih dana sve češće imamo priliku da vidimo kako se nove tehnologije zloupotrebljavaju, pa fekt-čeking zajednica ima pune ruke posla. AI, odnosno vještačka inteligencija, je toliko uznapredovala da je postalo teško razlučiti šta je stvarnost, a šta kompjuterski generisana istina. Koliko su ove, uslovno rečeno – nove pojave opasne, na svojoj koži osjetio je i nekadašnji predsjednik Francuske, Fransoa Oland. 

Društvenim mrežama kruži snimak u kojem Oland, između ostalog, priča o Ukrajini. U jednom od postova na našem govornom području jedan dio njegovog izlaganja propraćen je tvrdnjom: 

Bivši Francuski predsjednik François Hollande priznaje,da je Zapad svrgnuo Ukrajinsku vladu 2014 i,da su sporazumi iz Minska bili prijevara, kako bi se NATO-u omogućilo,da naoruža Ukrajinu…. 

Evropski mediji pišu da je snimak nastao sredinom februara, ali da se na internetu našao tek odskora.  

Deepfake i Petro Porošenko 

Oland je za francuski Liberation pojasnio da je nasjeo na podvalu. Njega su, u stvari, zvala dvojica ruskih tzv. prankstera (šaljivdžija) koji su se predstavili kao nekadašnji predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko. Oland kaže da on i njegov tim nijesu nijednog momenta posumnjali da razgovaraju sa stvarnim Porošenkom, jer su pranksteri koristili deepfake tehnologiju kako bi izgledali kao nekadašnji ukrajinski lider.  

Lažne vijesti o Ukrajini  

Sve to kao da nije bilo dovoljno pro-ruskim medijskim ispostavama i nekim stranicama na društvenim mrežama, koji su brzo nakon objavljivanja snimka krenuli da šire lažne vijesti o ovom čudnom dijalogu. Među njima je i ona iz sporne objave da je Oland rekao da su sporazumi iz Minska prevara kako bi se NATO-u omogućilo da naoruža Ukrajinu.  

Te navode Oland je demantovao:  

„Ni u jednom od mojih komentara… nijesam nagovijestio da smo potpisali Minske sporazume kako bismo omogućili Ukrajincima da se pripreme za rat… “ 

Nijednom tokom razgovora Oland nije pomenuo ni da je “zapad svrgnuo ukrajinsku vladu 2014”, kao što je navedeno u spornom postu. 

Oland, Porošenko, Angela Merkel i Vladimir Putin bili su ključni igrači u sporazumima iz Minska, s kraja 2014. i početka 2015. koji su bili dizajnirani kao put ka miru između Ukrajine i Rusije, što se na kraju, nažalost, nije ostvarilo. 

Vovan i Lexus 

Cijelu ovu zavrzlamu zakuvala su dva Rusa – Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoliarov, poznatiji kao Vovan i Leksus. Oni su poznati i drugim svjetskim liderima, pored Olanda, koje su takođe uspjeli da prevare. Njihove “žrtve” do sada su bile i poljski predsjednik Andžej Duda, Angela Merkel, nekadašnji šef diplomatije, kasnije premijer Velike Britanije – Boris Džonson. Njihova meta, između ostalih, bila je i jedna od najpoznatijih spisateljica na svijetu – Džej Kej Rouling.  

Razgovor sa Olandom nije bio prvi put da se Rusi pretvaraju da su Petro Porošenko. Na njihovu “foru” prije nekoliko godina “pali” su i bivši crnogorski premijeri Milo Đukanović i Duško Marković, koji su takođe mislili da razgovaraju sa tadašnjim ukrajinskim predsjednikom. 

Sporna objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article