Fajzerova vakcina nije izazvala napad kod žene u Izraelu

1463
crna-gora-protjerala-ruskog-diplomatu-dezinformacije

Uobičajene vijesti o reakcijama na vakcine stižu sa društvenih mreža iz svih djelova svijeta. Ovoga puta vode nas u Jerusalim, gdje je trenutnu pažnju zavrijedio Fajzer.

“-Reakcija nakon uboda bockom  Jaffa St. Jeruzalem, reakcija nakon uboda Pf-1-z-e-ra”

Dramatičan snimak objavljen na Facebook-u iz koga dopiru uzvici na hebrejskom koje čak i oni koji ne poznaju taj jezik mogu shvatiti: “Ljudi, ovo je od Fajzera, ovo je od Fajzera, bila je zdrava, ovo je Fajzer!”-  prikazuje scenu iz Ulice Jafa u Jerusalimu, mladu ženu koja je doživjela napad, bolničare i građane okupljene oko nje i tako jasno u prvi plan stavlja pomenutu vakcinu- naravno u negativnom kontekstu.

Video zapis koji je objavio nepoznati, po svemu sudeći, antivakser, objavljen je 28. oktobra i ima hiljade pregleda, a svoj put je pronašao i do drugih zemalja, pa je preveden i na portugalski, grčki, slovački

Možda bi taj prizor svjedočio reakciji na vakcinu da se nekoliko dana nakon objave snimka u medijima javnosti nije obratila upravo žena kojoj je tom prilikom i narušena privatnost i koja se trenutno, kako kaže za izrelski Ynet, bori protiv sajber napada ionako narušenog zdravstvenog stanja. Zbog ove situacije bila je primorana da dostavi dokaze kako bi obavijestila javnost da je tvrdnja lažna, te da ne poznaje osobu koja je zabilježila momenat.

Dvadesettrogodišnja Hendi Armen navodi da pati od čestih napada kao posledice od prethodnih trauma, saznaje AFP News Agency, a objašnjava da je u pitanju psihogeni neepileptički disocijativni napad (PNES), odnosno neizlječivo stanje koje je prouzrokovano sekusalnim zlostavljanjem u prošlosti i nije prvi put da se o njoj govori u medijima. Ipak, dodaje da joj teško pada što je njena intima narušena i pokrenula je krivični postupak. Osim što se oglasila u medijima, objavila je post i na svom Facebook profilu.

“Ljuta sam, zapravo to nije riječ koja može izraziti emociju koju upravo osjećam. Prošle nedelje sam imala napad u Ulici Jafa u Jerusalimu i jedan ‘heroj’ je odlučio da izvadi svoj telefon i snimi me u stanju najveće ugroženosti i poniženja! Ne samo da me je snimio, već je počeo da viče da je moje stanje krivica Fajzera i vakcinacije… to je najveća laž na svetu,” izjavila je ona.

U svom postu Armen je objavila i sliku priznanice za njen višesatni boravak u hitnoj pomoći jedne jerusalimske bolnice u noći između 26. i 27. oktobra koju je objavio AFP-u  i utvrdio da je memorandum na objavljenom papiru isti kao i na drugim javno dostupnim dokumentima iz ove bolnice.

Prema poslednjim podacima u Izrelu je potpuno vakcinisano 62,4 % kompletne populacije, a Hendi je pojasnila da je ona primila dvije doze, dok je treću odložila zbog toga što je u međuvremenu bila zaražena koronavirusom, te da nije protiv vakcinacije.

Među komentarima ispod objave, u lavini onih koji i dalje krive Fajzer, pronađe se i neki da podsjeti da je AFP News Agency označila tvrdnju kao netačnu. A vijesti o napadu kao reakciji na vakcinaciju sama Heremn, u intervjuu za 13news, označila je kao ,,zasnovane na lažima kako bi se stvorio strah i proširila budalasta i neosnovana agenda.”

Ovaj tekst dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.