Predlog kanadskog stručnjaka i konsultanta za geofiziku i naftna istraživanja crnogorskog porijekla Vladimira Popovića koji je uputio ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću u vezi razvoja naftne industrije u Crnoj Gori, portal „Alo“ je iskoristio kako bi plasirao tekst sa senzacionalističkim naslovom da je nafta, koja se još naziva ‘’crno zlato’’ već pronađena u crnogorskom podmorju.

Ovaj portal objavio tekst naslovljen:

Informacija da je nađeno crno zlato, odnosno nafta, u članku se nigdje ne može pronaći, kao ni u originalnom tekstu portala RTCG  koji je “Alo” preuzeo.

Prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju je započeto krajem marta.

Prema posljednjoj najavi vršioca dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike Marka Adžića, s početka ovog mjeseca prvi rezultati istraživanja biće poznati do kraja godine, a završni radovi kasne zbog radova na obezbjeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.

Pošto informacija iz naslova  koji je objavio  portal „Alo“ nije sadržana u tekstu tu objavu ocjenjujemo kao „klikbejt“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Objavu ocjenjujemo i kao“dezinformaciju” jer u Crnoj Gori nafta još nije pronađena, već  su u toku istražna bušenja koja treba da pokažu da li je ima. Ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___

Edit: 22.11.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.