Predlog kanadskog stručnjaka i konsultanta za geofiziku i naftna istraživanja crnogorskog porijekla Vladimira Popovića koji je uputio ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću u vezi razvoja naftne industrije u Crnoj Gori, portal „Alo“ je iskoristio kako bi plasirao tekst sa senzacionalističkim naslovom da je nafta, koja se još naziva ‘’crno zlato’’ već pronađena u crnogorskom podmorju.

Ovaj portal objavio tekst naslovljen:

„Crna Gora našla crno zlato. Mogu da postanu jedna od najbogatijih država na svetu!”.

Informacija da je nađeno crno zlato, odnosno nafta, u članku se nigdje ne može pronaći, kao ni u originalnom tekstu portala RTCG  koji je “Alo” preuzeo.

Prvo istražno bušenje koje treba da pokaže da li ima nafte u crnogorskom podmorju je započeto krajem marta.

Prema posljednjoj najavi vršioca dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike Marka Adžića, s početka ovog mjeseca prvi rezultati istraživanja biće poznati do kraja godine, a završni radovi kasne zbog radova na obezbjeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.

“Sjutra ćemo nastaviti sa bušenjem. Očekivali smo da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra, ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo usporiti. Još jednu dodatnu kolonu ugraditi zbog sigurnosti operacije. To nas je dosta usporilo, ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate. Očekivali smo da ćemo septembar ili oktobar ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima. Od oktobra do decembra toliko je vremena probijeno”, kazao je Adžić 2. novembra za RTCG.

Pošto informacija iz naslova  koji je objavio  portal „Alo“ nije sadržana u tekstu tu objavu ocjenjujemo kao „klikbejt“. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Objavu ocjenjujemo i kao“dezinformaciju” jer u Crnoj Gori nafta još nije pronađena, već  su u toku istražna bušenja koja treba da pokažu da li je ima. Ocjenu “dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

___

Edit: 22.11.2021.

Portal Alo objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.