Dežurni dezinformatori ne čase časa i pomno prate trendove i teme koji interesuju širu javnost. Potom se ubacuju na taj voz i razvijaju sopstvene teorije. Neki od njih postali su “eksperti” za sve teme: od rata u Ukrajini, preko obavještajnih analiza, pa sve do vakcina i ovih dana – klimatskih promjena. 

Najveća poslastica za one koji se bave lažnim vijestima i teorijama zavjere obično bude spajanje dva i dva. Ovog puta Saša Borojević, koji je gotovo svakodnevno u redovima Raskrinkavanja, otišao je korak dalje i kaže:  

Ćerka Klausa Švaba… „Stiže stalna klimatska blokada… sviđalo vam se to ili ne“ 
Ćero da ti kažem ” Vreme* sviđalo vam se ili ne.“ 
Propuštena prilika… 

Iako je Borojevićev post za kratko vrijeme okupio dosta publike, svjetski fekt-čekeri su demantovali ove navode.  

Kćerka čelnika Svjetskog ekonomskog foruma (SEF), Nikol Švab, nije rekla ništa slično. Vijest je potekla sa popularnog dezinformatorskog portala The people’s voice, u krugovima fekt-čekera poznatijeg pod nazivom NewsPunch, koji se u međuvremenu rebrendirao.  

Portparol SEF-a, Jan Zof, za USA Today je demantovao tvrdnje. Fekt-čekeri poput Rojtersa takođe su naišli na ovu informaciju po društvenim mrežama i dokazali da nije tačna. 

S obzirom na to da je jul jedan od najtoplijih mjeseci zabilježenih od kad postoje mjerenja, sve relevantne svjetske institucije upozorile su na opasnosti od klimatskih promjena. Na drugoj strani, dezinformatorska mreža se “upalila” i na brojne načine pokušava da ih predstavi kao zavjeru bogatih protiv nižeg staleža. 

Kako bilo, čelnik SEF-a, Klaus Švab ponovo je postao meta i dežurni krivac za probleme na svijetu. Zajedno sa njim, sada i njegova kćerka. Međutim, u pitanju je lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article