Fon der Lajen nije rekla da je Rusija bombardovala Hirošimu

294

Predsjednica Evropske komisije, Ursula Fon der Lajen, inače poznat gost Raskrinkavanja, još jednom se našla na meti dezinformacija. Ona je sredinom septembra na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku sa globalnim liderima razgovarala o svjetskim krizama i modelima prevazilaženja. Neposredno prije glavnog događaja, dodijeljene su nagrade Atlantskog savjeta, a Fon der Lajen je predstavila jednog od dobitnika, japanskog premijera, Fumija Kišidu.  

Dio njenog govora izvučen je iz konteksta i našao se na Fejsbuku, uz navode: 

Na ceremoniji dodele nagrada Atlantskog saveta, Ursula posredno kaže da je Rusija bacila bombu na Hirošimu 

Fon der Lajen ništa slično nije rekla, a to je moguće provjeriti preslušavanjem njenog govora, ili u transkriptu, koji je objavljen na sajtu Evropske komisije. Ona je govorila u svjetlu samita G7 koji je održan u Hirošimi, a čiji je Kišida bio domaćin. Napravila je paralelu između sudbine Hirošime sa aktuelnim ratom u Ukrajini i tom prilikom dodala: 

“Postoji japanska poslovica koja mnogo govori o zemlji i njenom premijeru. Piše: ‘Onko-chishin’. A to znači: ‘Istražite prošlost, da naučite nove stvari.’ Vi ste mi, dragi premijeru, pokazali značenje ove poslovice na samitu G7 u Japanu prošle godine. Doveli ste nas u svoj rodni grad Hirošimu. Mjesto gdje su Vam korijeni i koje je duboko oblikovalo vaš život i vođstvo. Mnogi vaši rođaci su izgubili život kada je atomska bomba sravnila Hirošimu sa zemljom. Odrasli ste uz priče preživjelih. I željeli ste da slušamo iste priče, da se suočimo sa prošlošću i naučimo nešto o budućnosti. Bio je to otriježnjujući početak G7 i onaj koji neću zaboraviti, posebno u vrijeme kada Rusija prijeti da će ponovo upotrijebiti nuklearno oružje. To je gnusno, opasno – a u sijenci Hirošime je neoprostivo. Niko nije bolje spreman od Japana da nas upozori na ekstremnu opasnost ove nepromišljenosti. Od samog početka ovog rata, pozicija Japana je bila jasna. Kao jedina zemlja koja je stradala od atomskog bombardovanja, naterali ste cijeli svijet da sluša.” 

Predsjednica Evropske komisije, dakle, ni u jednom momentu nije aludirala, ni posredno ni neposredno, da je Rusija bacila atomsku bombu na Hirošimu. Istakla je zabrinutost da svijetu prijeti nova nuklearna katastrofa, te da bi Rusija mogla biti kriva za to.  

Ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article