Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, često je na tapetu ruske propagande, koja na razne načine pokušava da ga diksredituje, unizi i predstavi kao nacistu i čovjeka koji nije sposoban da vodi računa o sebi, a kamoli o ratom zahvaćenoj zemlji. Iako su lažne vijesti o njemu pomalo popustile u posljednje vrijeme, u prvi plan izbila je njegova supruga Olena.

Ovog puta plasirana je informacija da Zelenska ima ruski pasoš. To je, navodno, otkriveno tokom pretrage njene nekretnine na Krimu. U videu koji je okačen na Jutjub može se vidjeti kako neko iz torbice “Luj Viton” vadi nekoliko stotina eura i pasoš, koji potom otvara. Na prvoj strani se može vidjeti fotografija Zelenske i neki podaci.

Regionalni mediji odmah su prenijeli informaciju:

ŽENA ZELENSKOG IMALA RUSKI PASOŠ – tražila ga i dobila 2014.

Kontekst ove objave mogao bi biti da se Zelenska predstavi kao licemjerna jer je imala pasoš zemlje protiv koje njen muž sada de facto vodi rat… Međutim, radi se o još jednom propagandom pokušaju diskreditacije Zelenskih.

U spornim navodima govori se o tome da je Zelenska pasoš dobila 2014, a da ga je 2013. platila 163 hiljade dolara. Jedina začkoljica u svemu tome je što je na fotografiji iz pasoša – Zelenska iz 2023.

Naime, fotografija Zelenske u navodnom pasošu očigledno je preuzeta sa društvenih mreža, na kojima je ona veoma aktivna. Fotografiju iz pasoša na Fejsbuk i Instagram postavila je 20-og marta ove godine. Tema je bila – Ukrajinski centar u Viljnusu, u Litvaniji.

Nije prvi put da se Zelenska dovodi u vezu sa pasošem druge države. Raskrinkavanje je već pisalo o tome da ona nema izraelski pasoš.

Ovom temom za sada su se bavili manje popularni evropski mediji, koji imaju svoje teorije zašto je u pitanju manipulacija.

Iz priloženog je jedno jasno – fotografija Zelenske iz pasoša svakako nije nastala oko 2013, u vrijeme navodnog izdavanja dokumenta. Da li Zelenska možda ima negdje ruski pasoš, to ne znamo. Ali, ova objava dobija ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article