Ne postoji mašina koja izaziva zemljotres

884

Danima i nedjeljama nakon razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju šire se dezinformacije i neprovjerene tvrdnje čiji kreatori idu toliko daleko da čak žele da nas ubijede da čovjek može vještački izazvati zemljotres.

“Još jedan video kako čovek veštački izaziva zemljotres.

Da li sotonjare imaju tehnologiju…
Moguće…

Kao što napisah, još pre 130 godina Nikola Tesla je ima mašinu za izazivanje zemljotresa…..”, navodi se u opisu video snimka koji je postao viralan na društvenim mrežama.

U četvorominutnom videu “saznajemo” da su NASA-ini istraživači zaključili da su stotinama zemljotresa prethodili poremećaji u jonosferi, da ih može izazvati HAARP tehnologija, te da je izvjesni dr Agnew koji se pojavljuje u video snimku, pomoću talasa ekstremno niske frekvencije (ELF) slučajno izazvao zemljotes, dodatno objašnjavajući svoj eksperiment.

Riječ je o tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakvo uporište u činjenicama.

Kao što smo već pisali HAARP nije i ne bi mogao izazvati zemljotrese u Turskoj i Siriji.

Izvjesni dr Agnew koji govori na snimku je američki inženjer koji već nosi titulu teoretičara zavjere.
Faktčekeri su već utvrdili da ne postoje dokazi da radiotalasi mogu izazvati zemljotres, a eksperiment s kamenom i zvučnikom, na osnovu kojeg dokazuje svoju tvrdnju, nije adekvatan prikaz onoga što se dešava u prirodi.

Kako su za Reuters potvrdili naučnici David Malsapina s Univerziteta Boulder u Koloradu i Toshi Nishmura s Univerziteta u Bostonu, radiotalasi prodiru u Zemlju manje od 1 cm, dok se zemljotresi dešavaju mnogo dublje. Iako je tačno da vještački stvoreni radiotalasi mogu uzrokovati poremećaje u gornjem sloju atmosfere, ti su poremećaji uporedivi sa smetnjama koje izaziva Sunce. Naglasili su da ne postoje dokazi koji bi ukazali na to da vještački talasi mogu uzorkovati mnogo jače poremećaje i uticati ne seizimičke aktivnosti, odnosno da se čini nemogućim da radiotalasi mogu utiecati na udaljene seizmičke uslove.

Ovim tvrdnjama bavile su se naše kolege sa portala Raskrinkavanje.ba, kao i iz Istinomera.

Iako bi voljeli da dođu do takvog otkrića, čak ni nakon nekoliko decenija istraživanja ne može se precizno predvidjeti zemljotres dok su promjene u jonosferi posljedica a ne uzrok zemljotresa, kaže nauka. 

Ni Teslina ,,mašina za zemljotres” ne postoji već je javnosti poznat njegov izum, sistem ,,telegeodinamike”  koji nikad nije prevazišao prototip. Ugledni naučnik izumio je krajem 19. vijeka oscilator visoke frekvencije ali nedovoljno jak da pomjera tektonske ploče.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article