Fotošopirani bilbord: Premijerka Novog Zelanda nije reklamirala „božićni buster“

592

Svjetski lideri koji govore o pandemiji i zagovaraju vakcinaciju stanovništva redovno su na meti dezinformacija. Na društvenim mrežama se manipuliše njihovim govorima, odlukama, fotografijama…

Na meti je ovoga puta bila premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern, tačnije bilbord sa njenim likom.

„Premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern…iskreno se nadam da je ovo neka provokacija naroda Novog Zelanda…mada znamo da je tamo i realno tako… “Zapamtite da rezervišete svoj BOŽIĆNI BOOSTER! Svaki booster daje vam do šest mjeseci slobode“, tvrdi autorka objave.

U pitanju je, naravno, manipulacija.

Fotografija na bilbordu jeste autentična, ali je tekst na njemu promijenjen u fotošopu.

Obrnutom pretragom na internetu dolazi se do originalne fotografije bilborda. U pitanju je bilbord za političku kampanju stranke kojoj Ardern pripada a pravi natpis na njemu glasi: Idemo dalje.

Originalna fotografija je dostupna na foto-servisu Shutterstock, kao i na drugim sajtovima.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.