Fotošopom i propagandom do “dokaza” da je Zelenski kupio dvije luksuzne jahte

431

Prva dama Ukrajine potrošila je više od milion dolara na skupocjeni nakit u Njujorku – dezinformacija je kojom se naš portal već bavio. Posljednjih dana, kao dio istog narativa, u medijima, kao i na društvenim mrežama viralne su tvrdnje da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kupio dvije luksuzne jahte.  

Ova informacija našla se i na crnogorskom portalu IN4S, kao i u pojedinim regionalnim medijima, što su sa oduševljenjem dočekali pojedini korisnici Fejsbuka.  (1, 2, 3

“Sve izlazi na vidjelo! Ukrajina nestaje, Ukrajinci masovno ginu, a Zelenski kupio dve jahte”. 

Tvdnja da je Zelenski kupio dvije jahte, čija cijena premašuje 75 miliona dolara, pojavila se na stranom govornom području

Ipak, činjenice govore drugačije. 

Naime, jahta Lucky Me je u vlasništvu kompanije BehneMar, dok je kompanija Burgess vlasnik druge jahte My Legacy

Portparoli navedenih kompanija su, u izjavi za AP, kazali da su pomenute luksuzne jahte i dalje dostupne za kupovinu na tržištu.   

U analizi ove fakt-čeking platforme je ukazano da je „vijest” o kupovini luksuznih jahti predsjednika Ukrajine potekla od stranih portala koji su u tekstovima podijelili snimak sa Jutjuba u kojem je čovjek predstavljen kao Shahzad Nasir podijelio “zanimljivo otkriće”. Naime, on u tom video tvrdi da posjeduje „kupoprodajne ugovore koji dokazuju da je Zelenski tajno kupio jahte, preko svojih posrednika”. 

Foto: Twitter

AP je u analizi ukazao da je dokumentacija koja je prikazana na video snimku zapravo editovan obrazac koji je dostupan za besplatno preuzimanje na internetu. To znači da bilo ko može postati vlasnik bilo koje jahte pa makar i virtuelno, prostom izmjenom “Memoranduma o sporazumu koji je odobrila Mediteranska asocijacija brokera za jahte”. 

Mediteranska asocijacija brokera za jahte je inače stari naziv organizacije, koja je 2008. godine promijenila naziv u The Worldwide Yachting Association MYBA

Generalna sekretarka MYBA, Džejn Adlington-Brumer, potvrdila je, u izjavi za AP, da je dokument modifikovana verzija memoranduma o sporazumu koji datira od 2012. godine, „koji MYBA više ne podržava”. 

Imajući u vidu da su oglasi za jahte za koje se tvrdi da ih je predsjednik Ukrajine kupio i dalje aktivni na veb stranicama kompanija, a da su navodni kupoprodajni ugovori zapravo izmijenjeni obrasci dostupni na internetu za preuzimanje i editovanje, objave dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article