Fotošopom potkrepljuju tvrdnju o prebijanju Vukovića

566

U seriji lažnih vijesti i dezinformacija koje je srpski portal Nacionalist objavio na dan predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, posebno se izdvaja navodni dokaz o lažnoj tvrdnji koju smo već raskrinkali, a u kojoj se navodi da je potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković prebijen.

Nacionalist je otiašao korak dalje pa je objavio fotografije koje bi trebalo da dokažu da je Vuković bio žrtva fizičkog napada.

„Ako koza laže, rog ne laže! Vuković pretučen“, naslov je članka u kojem su objavljene dvije fotografije Vukovića na kojoj primjećujemo podlive na njegovom licu, naročito oko očiju.

„Ivan Vuković, funkcioner DPS-a definitivno je tokom jučerašnjeg dana brutalno pretučen. U prilog tome, prezentujemo fotografije koje potvrđuju pisanje našeg portala“, navodi se.

Uprkos ovoj tvrdnji i objavljenim slikama, navode da je Vuković pretučen još jednom moramo da demantujemo.

Naime, pretragom fotografija Ivana Vukovića dolazimo do slike koja je objavljena u spornom članku Nacionalista a na kojoj se navodno vidi pretučeni gradonačelnik Podgorice.

Ta fotografija u originalu je objavljena na Portalu Pobjeda u članku iz juna 2022. godine. Kao što možemo vidjeti, na licu Vukovića nisu primjetni bilo kakvi tragovi nasilja.

Kao autor fotografije potpisan je Dobrilo Malidžan.

Bez daljeg istraživanja, jasno zaključujemo da je Nacionalist ovoga puta uz pomoć fotošopa ponovo dezinformisao javnost plasiranjem lažne vijesti.

Zbog toga smo i ovom njihovom članku dali tu ocjenu.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article