Fudbal i laži: Slavlje titule u Argentini predstavili kao protest protiv vakcina na Kubi

1546

Iako se širom svijeta odvijaju protesti zbog uvođenja mjera za suzbijanje koronavirusa, ljudima koji plasiraju tvrdnje da je pandemija zavjera kao da nisu dovoljni aktuelni protesti već konstantno izmišljaju nove.

Tako smo nedavno imali primjer da je proslava osvajanja titule svjetskog prvaka u fudbalu u Francuskoj, iz 2018. predstavljena kao protest protiv mjera i vakcinacije.

Po istom receptu plasirana je još jedna takva tvrdnja o navodnom protestu na Kubi.

“Gde god se proglasi obavezno cepljenje,narod se dize Francuska,Grcka…ovo je snimak s Kube. Kolaps na celoj planeti,velike kise,poplave,pozari,explozije,tuneli se ruse,putevi se urusavaju,ulice,gradovi nestaju… Vojska je spremna,ako je pozovu.Jedino ona moze zaustaviti i preuzeti kontrolu!”, kaže se u objavi koju je vidjelo više od 12 hiljada korisnika na Fejsbuku.

Tačno je da su se na Kubi nedavno održali najmasovniji protesti u posljednje vrijeme, ali nije tačno da su bili vezani za mjere protiv virusa i vakcinaciju, što se može vidjeti u izvještaju Rojtersa.

I masovni skup za koji se u objavi tvrdi da je protest na Kubi desio se nedavno, ali ne na Kubi, niti je u pitanju bio protest već proslava, i to proslava osvajanja Kopa Amerike u Buenos Ajresu.

Fudbalska reprezentacija Argentine pobijedila je 11. jula Brazil u finalu ovog takmičenja i osvojila dugo čekani trofej, a u zemlji je uslijedilo slavlje na trgu u Buenos Ajresu, što možete vidjeti u ovom izvještaju Rojtersa.

Video slavlja u Buenos Ajresu, kod čuvenog obeliska u tom gradu, objavljen je i u tamošnjim medijima i jasno se vidi da se radi o istom skupu i istom mjestu.

Zbog činjenica da se ne radi o protestu, već o slavlju i da nije u pitanju Kuba, već Argentina, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.