U Trebinju ima i vakcinisanih i važećih mjera

1300

Pojedinci na društvenim mrežama svakodnevno pokušavaju da dezinformacijama prikažu pandemiju kao globalnu zavjeru i u te svrhe koriste svaki dostupni snimak i fotografiju, ne objašnjavajući da li su autentični i dodajući neistinitu tvrdnju uz objavljeni video.

Na Fejsbuk profilu Kraljević Marko, jednom od najaktivnijih na našem govornom području u dijeljenju neistina o pandemiji i vakcini, objavljen je video iz supermarketa uz tvrdnju da se radi o trgovini u Trebinju.

Nije tačno da u Trebinju nema vakcinisanih, odnosno, kako autor navodi „ušpricanih“.

Već u aprilu u Trebinju je bilo 2000 ljudi koji su primili prvu dozu vakcine a 1650 onih koji su primili i drugu dozu što potvrđjuju iz tamošnjih zdravstvenih ustanova. Precizan broj vakcinisanih u Bosni i Hercegovini nije poznat a jedan od ključnih razloga za to je što se veliki broj njihovih državljana vakcinisao u Srbiji.

Takođe, nije tačno da nema mjera za suzbijanje koronavirusa. U entitetu Bosne i Hercegovine, Republici Srpksoj, mjere su nedavno ublažene, ali i dalje je određeni broj njih na snazi, između ostalih i nošenje maski u zatvorenim prostorijama.

Slične neistine o Trebinju raskrinkali smo i ranije.

S obzirom na to da nepoštovanje propisanih mjera nikako ne dokazuje da u Trebinju nema vakcinisanih i maki, te na činjenice da u tom gradi itekako ima i imunzovanih građana i važećih mjera za suzbijanje koronavirusa, ovaj slučaj dobija ocjenu manipulacija činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.