Gdje ima dima, tu i Gejtsa ima? 

1152
bil-gejts

Koronavirus, mikročipovi, pandemije vakcine – ukratko sve što se dešava na ovom svijetu i plaši ljude, teoretičari zavjere vežu za jedno ime – ime Bila Gejtsa.  

Jedan od osnivača Microsoft-a, na društvenim mrežama je predstavljen kao čovjek, koji zloupotrebljava svoje bogatstvo kako bi navodno u budućnosti upravljao svakim čovjekom na planeti.   

Maštu dežurnih teoretičara zavjere Gejts redovno raspaljuje nesvakidašnjim izjavama, a jedna od onih koji je uzburkala društvene mreže, tiče se proizvodnje „vještačkog“ mesa.  Njegov apel da se koristi sintetički proizvedena govedina, kako bi se smanjio nivo metana i očuvala planeta, protumačen je kao plan elite da u sklopu „Velikog reseta“, primora globalnu populaciju na ishranu insektima umjesto mesom.  

Zbog toga se danonoćno prati svaki njegov potez koji ima veze sa proizvodnjom hrane, a svaki eventualni neuspjeh u toj oblasti razlog je za virtuelno slavlje.  

Najslikovitiji dokaz je video snimak  koji je 11. jula okačen na jednom profilu na Fejsbuku, a na kojem se vidi kako gori objekat, koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa Bilom Gejtsom.  

“Navodno, supermarket Fondacije Bill Gatesa u Holandiji koji se fokusira na hranu novog doba poput mesa biljnog proteina spontano se zapalio usred noći.

Lijepo se nasekirah.”

To stoji u opisu snimka kog prate brojni komentari, među kojima dominiraju oni da “gori Gejtsovo meso”.  

Međutim postavlja se pitanje da li je u požaru zaista izgorela fabrika Bila Gejtsa? 

Istina je da je u gradu Almelo u Holandiji plamen uništio distributivni centar Picnic, a odmah nakon požara, internetom su se počele širiti tvrdnje na engleskom jeziku da je riječ o fabrici Bila Gejtsa u kojoj se proizvodi sintetičko meso.   

Za AP su iz pomenute kompanije Picnic potvrdili da u objektu nije bila organizovana nikakva proizvodnja. 

Službenik za odnose s javnošću u zvaničnom mejlu je naveo da je centar koji se zapalio korišten za utovar narudžbi u električne kamione za isporuku, te da na lokaciji nema proizvodnje bilo koje vrste, “a kamoli mesa”. 

Dakle, pojašnjeno je da se u objektu ništa nije proizvodilo pa nije moglo ni izgoreti “Gejtsovo meso”, a tvrdnje da je riječ o supermarketu koji pripada Bilu Gejtsu takođe nijesu tačne.  

AP piše i da Fondacija “Bill i Melinda Gates” jeste 2021. godine uložila novac u kompaniju, ali nije većinski dioničar. 

Iz Picnic-a je pojašnjeno da su 2021. prikupili 600 miliona dolara za proširenje poslovanja širom Evrope, te da je veliki dio tih sredstava došao  iz Fondacije “Bill i Melinda Gates”. Međutim pomenuta fondacija je samo jedan od mnogih  dioničara, ali ne i  kontrolni dioničar jer ima “samo” manjinski udio u kompaniji.   

Kompanija Picnic osnovana je 2015. godine, a korisnici putem aplikacije naručuju proizvode koji se dostavljaju električnim kombijima. Na stranici Picnic, jasno se vidi da  kupcima  nude širok asortiman proizvoda, uključujući i “vegetarijanske, organske i lokalne proizvode”. 

Ovoj objavi dajemo ocjenu “Manipulisanje činjenicama”. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article