Situacija napeta, ali Kina ipak nije gađala Tajvan 

937
kina-tajvan

Tema broj jedan u svijetu ovih dana je sasvim sigurno tenzična situacija između Kine na jednoj i Tajvana i SAD na drugoj strani. 

Naime, posjeta predsjednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu, za Kinu je provokacija i zvanični Peking je na to jasno ukazao. 

Da se Kina nije zadržala samo na riječima potvrđuju i konkretne akcije koje je ta zemlja preduzela. Nedugo nakon slijetanja Pelosi, Peking je najavio važne vojne vježbe oko voda Tajvana. 

Aktuelnosti iz Azije brzo su postale predmet interesovanja javnosti u Crnoj Gori i regionu. 

Tako je jedna fejsbuk stranica objavila video  sa opisom „Kina je gađala Tajvan“. 

Na snimku se vidi lansiranje nekoliko raketa, međutim nije naznačeno kada je video nastao i gdje. 

Ono što smo ubrzo utvrdili jeste da je snimak aktuelan, kao i da se na njemu nesporno vide rakete koje lansira Kina. Ipak, tvrdnja da je Kina gađala Tajvan u potpunosti je netačna. 

Naime, video prikazuje ranije najavljene vojne vježbe koje je sprovela kineska vojska kao odgovor na posjetu Nensi Pelosi Tajvanu. 

To potvrđuje objava britanskog Guardiana. 

Na njihovom zvaničnom YouTube kanalu objavljen je pomenuti video. 

„Snimci koji kruže pokazuju da Kina ispaljuje rakete dugog dometa u vode u provinciji Fudžijan. Peking je potvrdio da izvodi vojne vježbe u šest zona oko Tajvana“, piše Guardian. 

Detalje kineske vojne vježbe prenio je i BBC, ne navodeći pritom navodno gađanje Tajvana. 

Da kineski projektili padaju u vodama oko Tajvana, prenio je i New York Times

„Najmanje 11 kineskih projektila pogodilo je more sjeverno, južno i istočno od Tajvana u četvrtak, manje od 24 sata nakon što je predsjednica Nensi Pelosi proslavila ostrvo kao bedem demokratije pored autokratske Кine. Narodnooslobodilačka armija je objavila da su njene rakete „sve precizno pogodile svoje ciljeve“, iako je Japan rekao da je pet sletjelo u njegove vode“, prenio je NYT u četvrtak. 

Da kineske rakete padaju u blizini Tajvana prenio je u četvratk veče i Rojters, pritom takođe ne navodeći da je kineska vojska pogodila ovo ostrvo. 

Uprkos sve napetijoj situaciji između Kine i Tajvana, kakva zasigurno nije viđena u poslednjih 20 i više godina, tvrdnje o direktnom napadu na teritoriju Tajvana od strane kineske vojske u potpunosti je lažna, o čemu svjedoče pisanja relevantnih svjetskih medija koji su objasnili šta zapravo predstavlja snimak iz sporne fejsbuk objave. 

Imajući to u vidu, fejsbuk post u kojem piše da je „Kina gađala Tajvan“ označili smo kao lažnu vijest. 

Ovu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article