harkov-dezinformacija

Invazija Ruske federacije na Ukrajinu glavna je tema u svim svjetskim medijima i na društvenim mrežama. Glavne borbe vode se nadomak Kijeva i u drugom najvećem ukrajinskom gradu – Harkovu.

Iako ova situacija zahtijeva oprez u izvještavanju, svjedoci smo da se pojavljuju mnoge lažne vijesti, snimci i fotografije za koje se tvrdi da su potekli iz aktuelnog sukoba.

Jedna od obmanjujućih fotografija je podijeljena u objavi na Fejsbuku na kojoj je prikazana slika postavljanja ruske zastave na administrativnoj zgradi lokalne vlasti u ukrajinskom gradu Harkovu. 

Fotografiju prati post u kome se navodi:

Fotografija je vjerodostojna, ali je u pitanju lažna vijest zašto što je riječ o događaju iz 2014. godine i nema veze sa sadašnjim dešavanjima u Ukrajini, odnosno Harkovu. To je utvrdio tim za provjeru činjenica portala Logically.ai:

Da je fotografija iz 2014. potvrdili su i  fakt-čekeri Maldite.

Takođe, Rojters i Vašington post su ovu fotografiju objavljivali još 2014.

Pošto se objavljena fotografija odnosi na  dešavanja u Ukrajini u 2014.godini, a ne sada, objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija

In this article