Korisnici društvenih mreža Bajdena ponovo proglasili mrtvim

781
bajden-dezinformacija

U čuvenoj izreci mačka sa devet života, krznene miljenike bi mogao odmijeniti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džo Bajden, s obzirom na to koliko puta su ga korisnici društvenih mreža sahranili.

Na Fejsbuku smo evidentirali objavu sa tvrdnjom da je Bajden preminuo, a iza tvrdnje stoji navodno njegova unuka koja je u videu saopštila da se to dogodilo još prije četiri godine.

“Unuka Džoa Bajdena tvrdi da je njen deda mrtav već 4 godine. Pa ja to dokazujem već 4 godine”, naveo je korisnik Fejsbuka u objavi”

U videu mlađa ženska osoba koja se predstavlja kao unuka američkog predsjednika objašnjava kako on navodno ima zamjenu u Bijeloj kući, njegovog brata blizanca koji je preuzeo ulogu predsjednika SAD-a.

“Moj deda, Džo Bajden, ima brata blizanca koji se trenutno pretvara da je on u Bijeloj kući. Nažalost, moj djeda Džo Bajden je preminuo prije četiri godine, ali znate da je in izgradio dugu političku karijeru i moja porodica je željela da još malo zadrži moć u američkoj vladi, zbog čega smo zamijenili Džoa sa njegovim bratom blizancem Bo”.

PolitiFact je u svojoj analizi ukazao da je video inicijalno objavljen na Tik Toku.

Tik Tokerka, Kass Theaz, objavila je snimak 11. juna koji je u međuvremenu uklonila, a u opisu njenog profila je istaknuto da je u pitanju “satirični nalog”. Aktivna je i na Instagramu, gdje je moguće uvjeriti se da joj je predsjednik SAD-a i ranije bio inspiracija za šaljivi sadržaj.

Džo Bajden nema brata blizanca, niti brata koji se zove Bo. Američki predsjednik je najstariji od četvoro braće i sestara i ima sestru Valeri i dva brata, Džejmsa i Frenka.

Takođe, ima sedmoro unuka i unučadi, međutim niko od njih nije pomenuta Tik Tokerka, niti fizički liče na nju.

Ovo nije prvi slučaj da je Bajden sahranjen na društvenim mrežama, o čemu je tim Raskrinkavanja i ranije pisao.

Svakako da bi informacija o Bajdenovoj smrti bila među najvažnijima u svjetskim medijima. Da je živ i upravlja američkom adiministracijom dokazuju svakodnevne aktivnosti i njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti 14. Februara.

Činjenica je da je u pitanju satirični dokaz, bez utemeljenja, zbog čega Fejsbuk objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article