Gejts nije najavio novu pandemiju, već je govorio o košmarnom scenariju

2808

Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, glavna je meta teoretičara zavjere od kada je koronavirus počeo da se širi planetom. Nakon teorija da upravo on želi da „čipuje“ čovječanstvo, da je kriv za pandemiju jer je ranije govorio da se ovako nešto može desiti, mediji su sada Gejtsu pripisali novo predviđanje pandemije.

Portal In4s objavio je tekst sa naslovom:

Nova „prognoza“ Bila Gejtsa: „Pandemija 2“ stiže 2025. kao bioteroristički napad

Ovakav tekst našao se i na portalima: Informer, Dan, Srbija danas, Kurir, Srpska reč, Mondo, Sputnik, Nezavisne novine, Srbin info, Krstarica, Novosti.

„Stiže „Pandemija 2“. To će biti bioteroristički napad. Prema mojim procenama biće izveden 2025. Godine“, rekao je Gejts u intervjuu preko Skajpa, prenijeli su regionalni mediji.

Ova vijest preuzeta je iz Gejtsovog intervjua za Lejt Šou Stivena Kolbera. Kolber je Gejtsa pitao na šta bi da upozori svijet, koji ga nije slušao kada je upozoravao da se može desiti pandemija.

„Nijesam želio da budem u pravu kada sam upozoravao. Ideja o bioterorističkom napadu je košmarni scenario. Bio bi izabran patogen sa visokom stopom smrtnosti. Dobre vijesti su da većina posla koji ćemo uraditi da budemo spremni za Pandemiju 2 su takođe stvari koje treba da uradimo kako bismo minimizirali prijetnju bioterorizma“, jasno je poručio Bil Gejts.

Dakle, osnivač Majkrosofta nije najavio novu pandemiju, niti bioterorizam, već je govorio o najgorem scenariju. Takođe, Gejts u intervjuu nije kazao da će se pandemija desiti 2025. godine.

Kada se u obzir uzme da su mediji Gejtsove izjave izvukli iz konteksta, ovaj slučaj ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Edit: 08.02.2021.

IN4s: Manipulisanje činjenicama | Informer: Manipulisanje činjenicama | Dan: Manipulisanje činjenicama | Srbija danas: Manipulisanje činjenicama | Kurir: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Srpska reč: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Mondo: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Sputnik: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Nezavisne novine: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Srbin.info: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Krstarica: Manipulisanje činjenicama,Demantovano | Novosti: Manipulisanje činjenicama,Demantovano

Edit: 11.4.2023.

Portal Mondo.me objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.