Nedjeljni komentar: Pregled sedmice 08.06. – 14.06.

I u prethodnoj sedmici, u iščekivanju odluke o otvaranju granica Crne Gore za državljane Srbije, u medijima smo čitali nastavak političkog sporenja između srpskih i crnogorskih zvaničnika uz aktivnu pomoć tabloida. U Srbiji se za koji dan održavaju izbori, pa je zgodno za eventualne propuste zdravstvenog sistema okriviti susjeda. A u Crnoj Gori, gdje se …

489

I u prethodnoj sedmici, u iščekivanju odluke o otvaranju granica Crne Gore za državljane Srbije, u medijima smo čitali nastavak političkog sporenja između srpskih i crnogorskih zvaničnika uz aktivnu pomoć tabloida. U Srbiji se za koji dan održavaju izbori, pa je zgodno za eventualne propuste zdravstvenog sistema okriviti susjeda. A u Crnoj Gori, gdje se raspisivanje izbora ovih dana očekuje, napad iz Srbije uvijek donese neki ekstra glas.

Nakon što smo čuli da Crna Gora nema znanje, testove, pa čak ni laboratoriju, za pojavu koronavirusa među studentima u beogradskom studentskom domu Karaburma pronađen je krivac – crnogorski student. Nakon „džepa“ u studentskom domu pojavio se i mnogo dublji džep zaraze i to među pripadnicima srbijanske estrade. Mnogi je crnogorski roditelj zabrinuto klikao tekstove na portalima, u iščekivanju da sazna je li sin-student pošao da polaže ispite, ili se specijalnim avionom u Beograd zaputio da Ceci čestita rođenje unuka i na čast odnio zaraznu bolest. Na kraju su se taboidi predomislili i novog krivca pronašli u studentkinji iz Niša, a epidemiološkinja Studentske poliklinike, Mila Paunić je za Raskrikavanje.rs izjavila da su svi zaraženi studenti iz Srbije.

Raskrinkavanje.me je prethodne sedmice analiziralo i preneraženost pojedinih portala čestitkom ministarke Marije Vučinović za Dan nezavisnosti, na njenom maternjem, hrvatskom jeziku. U korišćenju riječi „neovisnost“ portali su prepoznali „ustašofiliju“, lamentirali nad „Srbima u strahu“, i prisjećali se „osnutka NDH“ (koja, usput, nije bila neovisna nego nezavisna). U međuvremenu, razloga za čuđenje nije trebalo da bude, jer je u Crnoj Gori Ustavom zagarantovano pravo građanima da koriste svoj jezik, a pored službenog crnogorskog jezika u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Bil Gejts je početkom ovog mjeseca prokomentarisao teorije zavjere o koronavirusu čija je glavna meta, rekavši da je te stvari teško čak i poricati jer su toliko glupe i uvrnute da im čak i ponavljanje daje vjerodostojnost. No, ne postoji dovoljno velika glupost koja ne može naći put do našeg medijskog prostora, pa smo se i prošle sedmice bavili analizom dezinformacija da Gejts ima patent za koronavirus, te da je prognozirao novu pandemiju i bioteroristički napad.

Odluka Vlade Crne Gore da formira javno preduzeće za administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, neki su protumačili kao osnivanje „firme za rušenje svetinja“. I dok je ta firma još u povoju, državni organi jesu krenuli u uklanjanje nelegalnih objekata čak i onih SPC, dok je SPC najavila nastavak litija. O medijskim manipulacijama vezanim za odnose između Vlade Crne Gore i SPC bavićemo se u narednim sedmicama.

Čitajte pažljivo, i čitajte Raskrinkavanje!

Autor:

admin

Objavljeno:

15/06/2020

Ocjena:

Analize