Najmanje 20 ljudi izgubilo je život u Omanu, a jedna osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), usljed poplava i katastrofalnih padavina koje su pogodile Arapsko poluostrvo. Stručnjaci kažu da su za nezapamćene količine kiše u kratkom periodu krive klimatske promjene. Ali, tako ne misle pojedini korisnici društvenih mreža.  

Nedugo nakon što su paklene slike počele da pristižu uglavnom iz UAE, na Fejsbuku su počele da se dijele teorije poput: (1, 2, 3, 4) (arhivirano: 1, 2, 3, 4

Dubai geoinženjering 

Dubai se utopio u velikoj kišnoj oluji – Sumnja se da je razlog neuspješna manipulacija vremenom! Dubai, veliki grad izgrađen u pustinji, u utorak se doslovno utopio u više od metar kiše. Sumnja se da iza izvanrednog vremenskog fenomena stoji geoinženjering klime koji je pošao po zlu. 

Geoinženjering ili manipulacija vremenom su teorije koje se dovode u vezu sa tim što UAE, ali i druge zemlje, poput SAD, Kine, Australije, Njemačke koriste tehniku “zasijavanja oblaka” kako bi pospješili padavine. Zasijavanje oblaka se objašnjava kao:  

“Zasijavanje oblaka uključuje manipulisanje postojećim oblacima kako bi se proizvelo više kiše. Ovo se može uraditi korišćenjem aviona za ispuštanje malih čestica (poput srebrnog jodida) u oblake. Vodena para se tada može lakše kondenzovati i pretvoriti u kišu. Tehnika postoji već decenijama, a UAE su je koristili posljednjih godina da bi pomogli u rješavanju nestašice vode.” 

Međutim, ni zasijavanje oblaka nije prouzrokovalo poplave na arapskom poluostrvu. Direktor Instituta za klimu, energiju i katastrofe Australijskog nacionalnog univerziteta, Mark Hauden, kaže da je globalno zagrijavanje doprinijelo zagrijavanju mora oko Dubaija, a gdje je pritom i topao vazduh i dodaje:  

„Ovo povećava i potencijalne stope isparavanja i kapacitet atmosfere da zadrži tu vodu, omogućavajući veće količine padavina kao što smo upravo vidjeli u Dubaiju. 

Sličnog stava je i Ričard Alan, profesor klimatskih nauka na Univerzitetu Reding:  

“Intenzitet kiše je bio rekordan, ali to je u skladu sa klimom koja se zagrijava, sa više vlage koja je na raspolaganju da podstakne oluje i učini obilne padavine i povezane poplave sve jačim.” 

Suzan Grej, profesorica meteorologije na Univerzitetu Reding zaključuje:  

„Satelitski snimci sugerišu da su poplave i kišne oluje u Dubaiju uzrokovane nečim što se zove Mezoskalni konvektivni sistem. Mezoskalni konvektivni sistemi (MCS) su ono što dobijamo kada se mnoštvo pojedinačnih oluja sa grmljavinom spoji u jedan veliki štit od oblaka visokog nivoa, obično prečnika stotine kilometara, zajedno sa velikim regionom obilnih padavina. To nijesu rijetki događaji za Bliski istok”, kaže Grej. 

Nauka, dakle, ima objašnjenje kako i zašto je došlo do nevremena koje je pogodilo arapsko poluostrvo. Klimatske promjene su svakako jedan od faktora koji se ne mogu isključiti. To svakako nije – geoinženjering.  

Sporne objave dobijaju ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article