Bivši libijski lider, Moamer Gadafi, često je glorifikovan i period njegove vladavine okarakterisan kao “zlatno doba” jedne nacije, iako nije baš sve tako crno-bijelo. Osim toga, Gadafi se često predstavlja i kao neka vrsta heroja i odmetnika, koji je jedini smio da u lice saspe sve “zapadu”.  

O Gadafijevoj Libiji već smo pisali.  

Ovog puta stiže reciklirani narativ i navodno Gadafijevo obraćanje po pitanju vakcina. Na Fejsbuku se pojavila objava u kojoj se tvrdi da je Gadafi rekao: (arhivirano ovdje

Oni će sami stvoriti viruse i prodavati vam lek. U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rešenje koje već imaju. 

Istim narativom bavili smo se prije tri i po godine i dokazivali da Gadafi nije to rekao. Na istu temu pisale su i kolege iz Faktografa i AFP-a.  

U govoru u Ujedinjenim nacijama 2009, dugom sat i po, Gadafi je prošao kroz brojne teme, a u jednom momentu je došao i do vakcina i tom prilikom je rekao: (Jutjub link, od 1:27:13) 

“Danas imamo svinjski grip. Možda ćemo sjutra imati riblji grip, jer nekad proizvodimo viruse kontrolišući ih. To je komercijalni biznis. Kapitalističke kompanije proizvode viruse da bi mogle praviti i prodavati vakcine. To je vrlo sramotno i neetično. Vakcine i ljekovi se ne bi smjeli prodavati. U Zelenoj knjizi tvrdim da ljekovi ne bi smjeli biti na prodaju, niti predmet komercijalizacije. Lijekovi bi trebali biti besplatni i vakcine bi se besplatno trebale davati djeci, ali kapitalističke kompanije proizvode viruse i vakcine i žele ostvariti profit. Zašto nisu besplatni? Trebali bismo ih dijeliti besplatno, a ne naplaćivati” 

Kao što je AFP dobro primijetio:  

“Citat u dokumentima UN-a se razlikuje od riječi pripisanih Gadafiju u objavama na društvenim mrežama. Gugl pretragom po ključnim riječima “Gadafi, vakcine, virusi” AFP Facts nije našao dokaz da je bivši libijski vođa ikada još govorio o tom pitanju osim u pomenutom govoru u UN-u. Drugi dio citata — “U tom procesu će se pretvarati da im treba vremena da bi pronašli rešenje koje već imaju” – je netačan budući da ga Gadafi nije izgovorio u svom govoru. Citat je vjerovatno nečija lična interpretacija riječi libijskog vođe sa dodatim netačnim elementima.” 

I kolege iz Africa Check-a su prije četiri godine pisale o istom slučaju izvrtanja Gadafijevih riječi, s tim što se tada njegov navodni govor dovodio u vezu sa tim da je predvidio pandemiju koronavirusa. 

Sporna objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama i reciklaža. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja. 

In this article