Rezolucija Evropskog parlamenta (EP) o Crnoj Gori u kojoj se, između ostalog, navodi da bi popis stanovništva trebalo održati u skladu sa EU standardima, odnosno kada se “politički zastoj u zemlji okonča”, izazvala je niz reakcija i bila glavna tema medija.  

Televizija Vijesti je 18-og oktobra u centralnom dnevniku emitovala prilog na temu popisa, u kojem je sadržan i dio o rezoluciji i amandmanu EP. Nakon toga redakciju Raskrinkavanja je kontaktirao čitalac, koji kaže da je u dnevniku čuo da je Evropski parlament pozvao na bojkot popisa.  

Pregledom arhive medija, došli smo do pomenutog dnevnika i utvrdili da u najavi priloga voditeljka kaže: 

“DPS će na sjednici glavnog odbora koja je u toku vjerovatno pozvati građane da bojkotuju popis pošto je vlada odbila njihov zahtjev da se odgodi na pola godine. SD je već pozvao na bojkot, a nacionalni savjeti manjinskih naroda će stav o tom pitanju zauzeti narednih dana. Na bojkot poziva i Evropski parlament, dok srpski predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da se Srbija ne miješa u popis.” 

U prilogu televizije Vijesti, koji je dostupan na Jutjubu (bez najave), novinarka je na ispravan način interpretirala riječi Picule: da EP ne poziva na bojkot, već na odgađanje:  

“… poslanici Evropskog parlamenta ogromnom većinom glasova usvojili su izvještaj o Crnoj Gori, koji je uradio specijalni izvjestilac, Tonino Picula, a usvojen je i njegov amandman kojim se Crna Gora poziva da odgodi popis, odnosno da ga sprovede čim se politički zastoj u zemlji okonča.” 

Takođe, u dnevniku u 22h najava za isti prilog je izmijenjena, u njoj se ne pominje da EP poziva na bojkot i na ispravan način su prenijete riječi Picule. 

S obzirom na navedene činjenice, a u skladu sa metodologijom Raskrinkavanja, ovaj medijski sadržaj dobija ocjenu – greška. 

Ocjenu “Greška” dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti. Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti sa nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost. 

In this article