HAARP nije i ne može izazvati zemljotres u Turskoj i Siriji

1236

Zemljotres u Turskoj i Siriji je posljednjih dana povod za razna pitanja, neka od njih su da li se moglo nešto uraditi da se spriječi tragedija i šta je prouzrokovalo katastrofu takvih razmjera.

Pojedini korisnici društvenih mreža su ponudili svoju verziju odgovora na ta pitanja – za zemljotres su odgovorni NATO savez i Sjedinjene Američke Države (SAD). U Fejsbuk objavi, jedan korisnik je, kao dokaz za tvrdnju, objavio video koji prikazuje bljesak svjetlosti na nebu, uz objašnjenje da je posrijedi HAARP tehnologija:

“Potres u Turskoj prema svemu izgleda kao kaznena akcija (HAARPom) NATO-a i SAD-a protiv Turske. Na videu se vide munje, koje nisu uobicajne pri potresima, ali ovakva eletricna praznjenja ionosfere se uvijek javlja kada se koristi HAARP. Turska ne surađuje u sankcijama protiv Rusije, kupuje ruski S-400 umjesto američki Patriot i sprječava Švedsku, da se pridruži NATO-u. To je dovoljno razloga, da se Tursku kazni i dovede “na kurs”, naveo je jedan korisnik Fejsbuka u objavi.

Tvrdnja da su “zli Amerikanci” i NATO posredstvom HAARP tehnologije izazvali zemljotres, uz druge ponuđene “dokaze”, posljednjih dana je učestala među teoretičarima zavjera. (1, 2, 3, 4)

HAARP ne može izazvati zemljotres

Da počnemo od osnovnih stvari koje dokazuju neutemeljenost ovakvih tvrdnji. Dakle, naučni projekat HAARP bavi se izučavanjem jonosfere, odnosno gornjeg sloja Zemljine atmosfere koja sadrži veliki broj naelektrisanih atoma i molekula i reflektuje radio talase.

Glavni instrument tog programa je radio predajnik visokih frekvencija koji sadrži 180 antena koje u jonosferu emituju radio-talase. Na taj način se kreiraju mali poremećaji u jonosferi, nalik prirodnim, a što omogućava naučnicima da predvide promjene koje mogu uticati na satelite i druge komunikacije.

Ipak, stručna zajednica je potvrdila – ovi radio talasi koji se emituju u jonosferu ne mogu uzrokovati pomijeranje tektonskih ploča zemljine kore.

Naučnik u Laboratoriji za fiziku atmosfere i svemira (LASP) na Univerzitetu Kolorado Boulder, Dejvid Malaspina, u izjavi za Rojters je objasnio da su radio talasi HAARP-a slični jakoj AM radio stanici, i da „nema poznatog mehanizma za koji AM radio prenos može izazvati zemljotres“.

On je rekao da ove vrste radio talasa prodiru manje od 1 cm u zemlju, dok su zemljotresi mnogo dublji. Da tvrdnja nema utemeljenje, naučnik je istakao činjenicu da je zemljotres u Turskoj nastao oko 17 km niže.

 HAARP nije uzrok pojave svjetlosti na nebu u Turskoj

Bljesak svjetlosti koji je prikazan u videu, a za koji se tvrdi da je aktivnost HAARP-a je zapravo već poznat fenomen u nauci.

Na sajtu Geološkog zavoda SAD-a, svijetla zemljotresa, na engleskom earthquake lights (EQL), kako se naziva ovaj prirodni fenomen, predmet je vijećanja naučne zajednice. Iako još uvijek nisu sigurni zašto se pojavljuje taj bljesak svjetlosti, dio geofizičara smatra da se munje pojavljuju ukoliko je u blizini veliki rasjed, dok drugi tvrde da se radi o električnom luku uzrokovanom podrhtavanjem električnih vodova, svjetlost nema veze sa HAARP-om.

Da HAARP ne može stvoriti munje, kako se navodi u Fejsbuk objavi, potvrdio je i profesor inženjerstva na Univerzitetu Cornel, Dejvid Hysell.

Istraživač i saradnik na Univerzitetu u Bostonu, Toši Nišimura, komentarišući video, ukazao je na potencijalno objašnjenje bljeska svjetlosti, a koje nije povezano sa američkim programom HAARP.

“Svijetla zemljotresa nastaju varničenjem na dalekovodima ili električnim mrežama kada ih poremete zemljotresi, a to je vjerovatno ono što je vidljivo na video snimku koji kruži društvenim mrežama.

Moguće je da uopšte nije bilo udara groma, Ubrzo je uslijedio nestanak struje“, rekao je Nišimura, sugerišući da su svijetla „povezana sa dalekovodom i kvarom na električnoj mreži“.

„Snimak sugeriše da je te noći bilo oblačno. Svjetlost ne dolazi iz svemira, već potiče sa zemlje i reflektuje se u oblacima“, rekao je Nišimura. „Svijetla takođe ne uključuju gromove, što sugeriše da to nisu udari groma”, objasnio je ovaj naučnik u izjavi za Rojters.

Dakle, netačna je tvrdnja da su zemljotres ili zabilježena svjetlost u Turskoj proizvod HAARP aktivnosti, niti je to moguće, sa aspekta nauke.

Ova tvrdnja je bila predmet analize kolega iz Raskrinkavanje.ba, koji su došlu do istih zaključaka.

Objavu na Fejsbuku ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article