Još jedna fotografija psa spasioca koja nije zabilježena u Turskoj i Siriji

866

Korisnici društvenih mreža, kao izraz empatije nakon snažnog zemljotresa u Turskoj i Siriji, dijelili su poruke podrške, najčešće praćenje emotivnim fotografijama.

Međutim, u takvim okolnostima se dešavalo da se provuku i fotografije koje nemaju veze sa tom nesrećom, a priča bude posve izmaštana.

Primjer je Fejsbuk objava u kojoj je korisnik podijelio fotografiju psa, uz komentar koji insinuira da je zabilježena nakon posljednjeg potresa koji je pogodio Tursku i Siriju.

“Juče je radio 24 sata i SPASIO 10 života. Sad nije džukela, već heroj. Ako mu ne daš vode i hrane. bar ih ne tuci, jer su i oni živa bica, samo bolja od nas i njih udarac boli. Oni to rade iz ljubavi, a ne iz interesa! Dlaka ti je prljava, al’ ti je duša čista! Kuco, kapa do poda!”

Vlade širom svijeta su uputile pomoć Turskoj i Siriji, nakon zemljotresa, koja podrazumijeva dodatne ljudske kapacitete za pomoć na terenu, kao i obučene pse spasioce.

Međutim, nisu sve fotografije, ni priče koje ih prate vjerodostojne. Obrnuta pretraga fotografija to i dokazuje.

Konkretno fotografija koju smo evidentirali na Fejsbuku datira od marta 2014. godine, a autorska prava potpisuje Rojters, odnosno fotograf Rik Vilking.

Opis fotografije otkriva kada je nastala – nakon velikog odrona u Vašingtonu, o čemu su pisali i domaći mediji.

“Trion, spasilački pas, čeka da prođe kroz područje dekontaminacije na blatnom odronu nakon što je tražio žrtve u Osoju, 30. marta 2014. Lokalne crkve su ponudile molitve u nedjelju za žrtve prošlonedjeljnih pogubnih odrona u Vašington i riječi utjehe porodici i prijateljima, od kojih mnogi i dalje čekaju vijesti o najmilijima koji su nestali. Rojters / Rick Vilking (Sjedinjene Države – Oznake: životinje u katastrofama)”, navedeno je u opisu fotografije na Rojters.

Dodatni dokaz je i fotografija čiji je autor AP, ali iz druge perspektive.

“Spasilački pas Trion, blatnjan nakon radnog dana spašavanja, stoji sa svojim rukovodiocima u blizini zapadne strane blatnog odrona na autoputu 530 u Arlingtonu, pranje, u nedelju, 30. marta 2014. Periodična kiša i vjetar ometali su napore posljednja dva dana, a spašavanje se nastavlja danas sa povremenim pljuskovima. Sinoć je spisak osoba sa fatalnim ishodom ažurirana na 18, a broj nestalih se spustio sa 90 na 30 osoba. (AP Photo/ Rick Vilking)”, istaknuto je u opisu fotografije na AP News.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article