Interferon alfa 2b se koristi u terapiji COVID-a, ali je rano proglasiti ga lijekom za tu bolest

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da još uvijek ne postoji lijek ili vakcina protiv COVID -19 ta činjenica nije spriječila regionalne medije da objave tekst o tome da je Kuba ima lijek koji liječi bolest sa kojom se trenutno bori cijeli svijet i na taj način dezinformišu javnost. Portal Espreso je 16. marta objavio …

749

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija istakla da još uvijek ne postoji lijek ili vakcina protiv COVID -19 ta činjenica nije spriječila regionalne medije da objave tekst o tome da je Kuba ima lijek koji liječi bolest sa kojom se trenutno bori cijeli svijet i na taj način dezinformišu javnost.

Portal Espreso je 16. marta objavio tekst pod nazivomKuba tvrdi da imala lijek protiv korona virusa! Spremni smo da snabdijevamo i ostatak svijeta,ima dovoljno zaliha

Tekst portala Espreso prenijeli su portali Volimpodgoricu.me, Informer.rs i Nasaborba.com.

U tekstu piše:Kubanski lijek „Interferon alfa 2“ zaslužan je za oporavak većeg broja kineskih pacijenata zaraženih korona virusom. Kuba tvrdi da ima dovoljno rezervi antivirusnog lijeka, koji se koristi i za liječenje korone, da pokrije potražnju kod kuće, kao i potrebe drugih zemalja

Espreso dalje u tekstu objašnjava da je Eduardo Martinez, predsednik preduzeća BioCuba Farma, kazao kako primaju zahtjeve mnogih zemalja koje od njih traže da učine lijek dostupnim,  te da ga mogu nastaviti isporučivati bez rizikovanja potrebnih količina za Kubu.

BioCuba Farma je kompanija za proizvodnju ljekova.

Međutim, tvrdnja Espresa da Interferon alfa 2b liječi COVID-19 nije tačna, već se taj lijek korist u terapiji za tu bolest. To potvrđuje i članak lista Granmma koji je zvanično glasilo Centralnog komiteta Komunističke partije Kube.

Granmma je 17. marta objavila tekst pod nazivom “BioCuba Farma garantuje  proizvodnju 22  lijeka u tretmanu COVID-19”.

U tekstu se navodi:“Iako za sada nema preventivne vakcine ili specifičnog lečenja, za novi koronavirus SARS COV-2, koji izaziva COVID-19, kubanska farmaceutska industrija garantuje proizvodnju dokazanih ljekova visoke efikasnosti, uključujući rekombinantni humani Interferon Alfa 2B, pored druge grupe ljekova koji su uključeni u protokole za liječenje pacijenata sa ovom bolešću i komplikacija koje mogu nastati.”

Kubanski list dalje piše:“Iako je rekombinantni humani Interferon alfa 2b u poslednjih nekoliko dana imao naslove u raznim međunarodnim medijima s obzirom na njegovu efikasnost u liječenju pacijenata zaraženih novim koronavirusom, ovo nije jedini lijek koji Kuba ima na raspolaganju da se suoči sa globalnom pandemijom. U protokolu Kube za liječenje nalazi se još 21 proizvod, među kojima su antivirotici, antiaritmici i antibiotici, za liječenje komplikacija koje mogu nastati kod pacijenata sa COVID-19, a industrija može garantovati njihovu proizvodnju naglasio je Martinez”

Svjetska zdravstvena organizacija je na svom sajtu na pitanje da li postoji vakcina, lijek ili tretman za COVID-19 dala sledeće objašnjenje:Ne još. Do danas ne postoji vakcina niti određeni antivirusni lijek koji bi spriječio ili liječio COVID-2019. Ipak, oni koju su oboljeli trebaju se liječiti kako bi im se olakšali simptomi. Osobe s ozbiljnom bolešću trebaju biti hospitalizovane. Zahvaljujući pruženoj njezi, većina pacijenata se oporavi.
Moguće vakcine i neki specifični tretmani lijekovima su pod istragom. Testiraju se putem kliničkih ispitivanja. SZO koordinira napore na razvoju vakcina i lijekova za prevenciju i liječenje COVID-19.

U različitim državama sprovode se istraživanja i klinička ispitivanja efekata upotrebe već odobrenih ljekova za druga oboljenja na COVID-19, a u nacionalnim protokolima za upotrebu u hitnim slučajevima neki od ovih ljekova se koriste za terapiju oboljelih od COVID-19. Na listi ljekova čije se dejstvo na COVID-19 testira su antivirotici, antimalarici, antibiotici, interferoni itd. Za sada, o pozitivnom dejstvu terapije ovim ljekovima na pacijente postoje samo anegdotalni dokazi, i stručnjaci ističu da korišćenje ovih medikamenata ima i negativne propratne efekte.

Pošto je tačno da se lijek Interferon Alfa 2B koristi u terapiji za COVID-19, ali nema još uvijek pouzdanih dokaza da liječi tu bolest tekstove portala Espreso, Volim Podgoricu, Informer i Naša Borba ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu „Dezinformacija“ dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Portal Espreso objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

Espreso: Dezinformacija,Demantovano | Volim Podgoricu: Dezinformacija,Demantovano | Informer: Dezinformacija,Demantovano | Nasa borba: Dezinformacija,Demantovano

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

09/04/2020

Ocjena:

Demantovano, Dezinformacija