Herson, da li se čujemo? Kako se vodi propagandni rat 

1626
herson-telekomunikacije

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, među prvima je pao grad na jugu – Herson. Grad koji je nekada imao 290 hiljada stanovnika danas je pod upravom, koju je postavila Moskva

Ono što smo imali prilike posljednjih dana da čujemo jeste da se i u Hersonu planira referendum o proglašenju narodne republike, nalik Donjecku i Lugansku. Nova gradska uprava je poručila da neće ni izlaziti na referendum, već da će tražiti direktno od Vladimira Putina da Herson pripoji Rusiji. 

Ideju je podržao i portparol Kremlja, Dmitri Peskov, a prenijeli ruski mediji, a na sve to je ranije upozorio i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski. 

U međuvremenu, propagandna mašinerija iz Rusije ne miruje. Čak ni na našim prostorima. Pa se tako na fejsbuku pojavio tekst

U tekstu koji je linkovan navodi se još:

Autor se u tekstu poziva na Olega Krjučkova, koji je potpisan kao savjetnik predsjednika Krima za informacionu politiku. Međutim, vijest da je Ukrajina odsjekla Herson sa mreže telekomunikacija, kao ni ostale tvrdnje, nijesu tačne. 

Rusija je okupirala Herson  

U Hersonu funkcionišu, odnosno funkcionisala su, tri najveća mobilna operatera u Ukrajini: Kyivstar, Lifecell i Vodafone. U saopštenju Vodafone-a navodi se: 

Ono na šta je Vodafone ukazao, raskrinkale su i kolege iz StopFake objašnjavajući da Ukrajina, niti tamošnji operateri nijesu odsjekli Herson sa mreže, niti su operateri “pobjegli da se nikada ne vrate”, već da su ruske trupe odsjekle lokalno stanovništvo sa ukrajinskih mreža kao i da su operateri objasnili da je komunikacija izgubljena i zbog oštećenja optike i druge štete nastale tokom sukoba. 

Prema pisanju Rojtersa, Rusi su preusmjerili internet protok, kako bi išao preko ruskih kanala. Operateri su poručili da su njihove bazne stanice i oprema oštećeni ili potpuno uništeni od početka invazije. Nešto su uspjeli i da poprave. Operater Kiyvstar objavio je da primjećuje da su bazne stanice ostale bez struje i da su oštećene, dok je Lifecell, kako prenosi StopFake, objavio da ne može provjeriti kvarove u okupiranom gradu. I ukrajinska Državna služba za specijalne komunikacije i zaštitu informacija je objavila da ruska vojska napada telekomunikacijske operatere, i fizički putem sajber napada.  

Mediji javljaju i da su Rusi zauzeli TV i radio frekvencije, da emituju svoj program, kao i da se u Hersonu počela koristiti rublja. 

Sve to govori da stanovnici Hersona jesu isključeni sa ukrajinskih mreža, ali ne odlukom tamošnjih operatera ili vlade, već zbog toga što su ruske trupe okupirale taj grad.  

Herson je bio jedan od prvih većih gradova koji je pao, od početka rata. U saopštenju britanskog ministarstva odbrane navodi se da bi razlog mogao biti izgradnja kopnenog mosta do Krima, putem kojeg bi Rusija kontrolisala jug Ukrajine.  

Zbog navoda ukrajinskih mobilnih operatera, kao i istraživanja svjetskih medija, informacija sa portala “Glas naroda” da je Ukrajina isključila hersonsku oblast sa “mobilnih komunikacija i interneta” dobija ocjenu – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article