Otvoreni Balkan i tabloidne teorije zavjere

1311
dritan-fizicka-likvidacija

Crnogorski premijer Dritan Abazović ličnost je čije su izjave vrlo često podložne manipulacijama. Takvih primjera do sada je bilo mnogo, a poslednji u nizu ogleda se u objavi portala Republika i Allonovine, u kojima se govorilo o inicijativi “Otvoreni Balkan”. 

PRLJAVA IGRA MILOVOG POTRČKA: Dritan bi da ugura Kosovo u Otvoreni Balkan!”, naslov je Republike. 

Isti članak objavljuje portal Allonovine, a link je podijeljen na Fejsbuk stranici

Da Dritan nastavlja tradicionalnu crnogorsku propagandu podrivanja srpskog suvereniteta, svima postaje više nego očigledno. Đukanovićev potrčko je za prištinsku televiziju Kljan Kosova rekao da je “Otvoreni Balkan” osmišljen tako da obuhvati šest zemalja Zapadnog Balkana i ocijenio da bi tzv. Kosovo imalo najveću korist od učešća u toj inicijativi, prenosi Kosovo onlajn“, navodi se u pomenutim tekstovima. 

Uprkos tvrdnjama Republike i Allonovina, Abazovićeve izjave o inicijativi „Otvoreni Balkan“, kao i pominjanje Kosova u kontekstu učešća u njoj, ne mogu se tumačiti kao „prljava igra“, kao ni podrivanje srpskog suvereniteta.  

Naime, Abazović je kazao da podržava „Otvoreni Balkan“, a s obzirom da je intervju dao kosovskoj televiziji, prirodno je bilo da pomene i tu zemlju.  

Otvoreni Balkan je napravljen za šest država, nije pravljen za pet i po ili tri i po države, već za šest. Svako ko učestvuje predstavlja sebe i svoju državu. Moje mišljenje, možda griješim, jeste da je najveći interes u regionu da Kosovo bude u svakoj regionalnoj inicijativi“, rekao je Abazović, a prenio portal Kosovo-online. 

Svakako, Abazović nije jedini koji je pominjao Kosovo u kontekstu Otvorenog Balkana. To je javno činio i Edi Rama, premijer Albanije i zagovornik ovog modela udruživanja zemalja., kao i drugi političari, poput Zorana  Milanovića

Kada uzmemo u obzir precizno interpretirane izjave Abazovića od strane relevantnih medija, postaje nam jasno da crnogorski premijer nije govorio o bilo kakvoj „prljavoj igri“, već je kazao da bi bilo dobro da Kosovo, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, bude dio inicijative „Otvoreni Balkan“. 

Zbog svega navedenog, objave portala Republika i Allonovine ocjenjujemo kao teorije zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article