Otvoreni Balkan i tabloidne teorije zavjere

1061
dritan-fizicka-likvidacija

Crnogorski premijer Dritan Abazović ličnost je čije su izjave vrlo često podložne manipulacijama. Takvih primjera do sada je bilo mnogo, a poslednji u nizu ogleda se u objavi portala Republika i Allonovine, u kojima se govorilo o inicijativi “Otvoreni Balkan”. 

Isti članak objavljuje portal Allonovine, a link je podijeljen na Fejsbuk stranici

Uprkos tvrdnjama Republike i Allonovina, Abazovićeve izjave o inicijativi „Otvoreni Balkan“, kao i pominjanje Kosova u kontekstu učešća u njoj, ne mogu se tumačiti kao „prljava igra“, kao ni podrivanje srpskog suvereniteta.  

Naime, Abazović je kazao da podržava „Otvoreni Balkan“, a s obzirom da je intervju dao kosovskoj televiziji, prirodno je bilo da pomene i tu zemlju.  

Svakako, Abazović nije jedini koji je pominjao Kosovo u kontekstu Otvorenog Balkana. To je javno činio i Edi Rama, premijer Albanije i zagovornik ovog modela udruživanja zemalja., kao i drugi političari, poput Zorana  Milanovića

Kada uzmemo u obzir precizno interpretirane izjave Abazovića od strane relevantnih medija, postaje nam jasno da crnogorski premijer nije govorio o bilo kakvoj „prljavoj igri“, već je kazao da bi bilo dobro da Kosovo, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, bude dio inicijative „Otvoreni Balkan“. 

Zbog svega navedenog, objave portala Republika i Allonovine ocjenjujemo kao teorije zavjere. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article