Hidrogen peroksid i ruski monah – Ludilo bez kraja

24080
hidrogen-peroksid-pseudonauka

Mediji su tokom pandemije naročito postali aktivni u širenju dezinformacija o lijeku protiv koronavirusa, a sve više su aktivni i savjeti raznih stručnjaka ili, u ovom slučaju, ruskog monaha, o tome kako prirodno liječiti sve bolesti.

Tako je portal Nacionalist objavio tekst pod nazivom „RUSKI MONAH OTKRIO PRIRODNI LEK ZA SVE BOLESTI: MEDICINA PROVERILA I OSTALA U ČUDU“. U tekstu se prenose savjeti jednog ruskog sveštenika koji objašnjava blagodeti namirnica koje svi imaju kući za opšte zdravlje, ili, kako piše u samom naslovu, koje liječe sve bolesti. Iako se među njima nalaze voda, bijeli luk i čaj, čija konzumacija ne šteti ljudskom zdravlju, tu su i soda bikarbona i i hidrogen peroksid 3%:

„Jednom dnevno treba razmutiti jednu ravnu kašičicu sode bikarbone u čašu vode i popiti. Za početak nije loše krenuti s manjom dozom, s pola kašičice. Ovo bi najbolje bilo raditi uveče.“

Na društvenim mrežama je jedno vrijeme bila aktuelna dezinformacija o navodnom pozitivnom dejstvu sode bikarbone u borbi protiv koronavirusa. Međutim, za to ne postoji nijedan dokaz.

Kad je u pitanju hidrogen peroksid, u tekstu se preporučuje da se tri do pet kapi ove materije razmuti u jednu čašu vode i popije, najbolje ujutro.

Hidrogen peroksid je upotrebljiv u domaćinstvu. Ljekarka Sarah Pickering Beers objasnila je da dodatni molekul kiseonika oksidira, što je način na koji peroksid dobija svoju moć:

“Ova oksidacija ubija klice i izbjeljuje boju sa površina kao što su tkanine”, rekla je ona i preporučila korišćenje medicinskog peroksida jačine 3%, što znači da je 97% vode i 3% peroksida, koji je dovoljno jak za upotrebu u domaćinstvu.

Međutim, uprkos prednostima korišćenja u domaćinstvu, istraživanja i medicinski stručnjaci su saglasni da ovo jedinjenje, ukoliko se pije, može imati ozbiljne neželjene efekte.

Ukoliko se pije, hidrogen peroksid reaguje sa prirodnim enzimom u ljudskom tijelu, proizvodeći veoma velike količine kiseonika. Kada je količina proizvedenog kiseonika previsoka da bi se fizički podrignula, on može preći iz crijeva u krvne sudove, što dovodi do potencijalnih komplikacija, kao što su srčani udar ili moždani udar. Ozbiljnost komplikacija zavisi od zapremine i koncentracije hidrogen peroksida koji je unijet.

Na primjer, slučajno gutanje male količine 3% hidrogen peroksida u domaćinstvu obično izaziva manje simptome, kao što su nadimanje, blagi bol u stomaku i u nekim slučajevima povraćanje.

Međutim, gutanje većih količina ili veće koncentracije hidrogen peroksida može izazvati čireve, i opekotine usta, grla i želuca. U teškim slučajevima, to može dovesti do problema sa disanjem, nesvjestice, pa čak i smrti.

Hidrogen peroksid koji se koristi za hranu je više od 10 puta koncentrisan od onog koji se koristi u domaćinstvu. Uputstva o tome kako ga razblažiti se razlikuju od jednog prodavca do drugog, a njegova bezbjednost nije procijenjena. Zbog toga, korišćenje hidrogen peroksida za hranu za pravljenje sopstvenih razblaženih sredstava povećava rizik da će biti konzumirana veća koncentracija i kao rezultat toga se mogu doživjeti njegove teže nuspojave.

Ovu objavu ocjenjujemo kao pseudonauku. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

In this article