Hit scena sa kravom ipak ne dolazi iz Herceg Novog 

366

U moru šaljivih video snimaka koji se dijele društvenim mrežama, životinje često znaju da odigraju glavnu ulogu. 

Jedan od takvih slučajeva je i snimak u kojem krava pokretom glave „pokazuje“ put jednom vozaču koji je pored nje zastao. 

Ovaj video dio je članaka portala Nova S i N1 koji nose naslove: 

„Hit scena na putu do plaže: Batali GPS, pitaj kravu (VIDEO)“  i  „„Mapu čitaj i govedo pitaj“: Hit scena na putu do Herceg Novog“. 

Naime, u tekstovima se navodi da se ova „hit scena“ dogodila u Herceg Novom, gdje se turista našalio sa životinjom. 

„Kako se da vidjeti, vozač polako usporava na putu za more kada se pred njim pojavi nekoliko krava. On staje sasvim blizu jedne od njih, tako da joj je glava do njegovog otvorenog prozora. I tada prilično neočekivano na pitanje kuda za Herceg Novi krava kulturno pokazuje pravac glavom“, navodi se u tekstu portala Nova. 

Isto je prenio i N1. 

Video sa kravama na kojem se može čuti pitanje „kuda za Herceg Novi“, objavila je i jedna fejsbuk stranica

Iako, sasvim sigurno, u objavama pomenutih portala i fejsbuk stranice nije postojala loša namjera, oni su zapravo dezinformisali javnost tvrdnjama da je snimak nastao u blizini Herceg Novog. 

Naime, video je star najmanje dvije godine, a po svemu sudeći zabilježen je u Španiji. 

To se da zaključiti nakon uvida u originalni snimak koji je objavljen na YouTube kanalu ViralHog. 

„13. jula vozili smo se do plaže ne sluteći da će ovo što sam snimio postati viralni video. Pitali smo kravu, koja je šetala putem Bolonia koji je vodio do jedne od najljepših plaža u Kadizu – Španija. Pitanje je bilo sljedeće: ‘Dobar dan, kojim putem za Boloniu?“ Krava pokazuje okrećući glavu ka plaži Bolonija. Nismo vjerovali šta se dešavalo u to vrijeme. Kada smo vidjeli grupu krava rekli smo „pitaćemo kravu sa šalama gdje je plaža“ , ne sluteći šta će se dogoditi. Hvala Bogu da smo to snimili, jer ovo probaš i nikad ne izađe. Ja sam to snimio i sastavljeno je“, glasi opis snimka na kojem se čuje kako vozač na španskom jeziku „komunicira“ sa kravom. 

O ovom snimku pisali su i brojni inostrani portali. 

Na osnovu navedenih činjenica došli smo do zaključka da je neko originalni video snimak modifikovao, na način što je umetnut drugačiji tonski sadržaj koji je imao za cilj da situaciju predstavi kao događaj sa našeg govornog područja. 

O tome očigledno mnogo nisu znali korisnici društvenih mreža, ali ni portali koji su snimak objavili. 

Zbog toga člancima i objavam sa mreža dajemo ocjenu dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

EDIT: 18.08.2023. 13:53

Portal Nova.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocjena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article