Svijet trenutno pomno prati razvoj situacije sa varijantama, odnoso sojevima COVID-19, efekte vakcine na nove varijante posljedice koje one ostavljaju…

To, svakako, dovodi i do kreiranja dezinformacija o novim varijantama koronavirusa.

Tako jedna objava na Fejsbuku postavlja pitanje šta se desilo sa indijskim sojem.

„ZNA LI SE ŠTA? 10 dana nisam pratio stanje i sad vidim tu su DELTA i LAMBDA a  ovaj INDIJSKI kako došao tako i otišao, ni reči o njemu“, kaže se u tekstu koji prati objavu.

Indijski soj, nažalost, nije otišao, kako se tvrdi u ovoj objavi.

Soj virusa SARS-CoV-2 ili B.1.617.2, kako je označena varijanta, prvi put je detektovan u Indiji krajem 2020. godine što potvrđuje i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je ovu varijantu virusa opisao kao lakše prenosivu, a ona je sada poznatija kao Delta soj virusa SARS-CoV-2.

Ime ove varijante promijenila je Svjetska zdravstvena organizacija koja je objavila šemu po kojoj imenuje nove sojeve virusa kako oni ne bi nosili imena država a kako bi, opet, bili laki za izgovor.

Dakle, „indijski soj nije otišao kako je i došao“, već se jednostavno više ne zove „indijski“ soj već Delta.

Zbog toga ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.