Nove lažne vijesti o delta soju u Crnoj Gori

1978

Delta soj virusa SARS-CoV-2 glavna je tema u svijetu, samim tim i u Crnoj Gori.

Delta soj COVID-19 proširio se na veliki broj država u svijetu, registrovan je i u državama okruženja, Srbiji i Hrvatskoj.

U ranijem tekstu objasnili smo gdje je ova varijanta virusa nastala i kako je iz „indijskog“ preimenovana u delta soj.

Spekulacije i dezinformacije o delta soju nisu zaobišle ni Crnu Goru. Na Fejsbuku je, jedan od korisnika ove društvene mreže, u četvrtak u grupi Tender oglasi podijelio fotografiju grupe ljudi ispred Doma zdravlja u Ulcinju uz tvrdnju:

„Ulcinj danas Delta soj u finkciju Aktiviran delta soj u najjuznijem gradu na primoriju cgore velike guzve i redovi na cekanju na testiranje novog delta soja Ogroman broj gradjena i turista cekaju na testiranja sa simptomima novog delta soja koji je 8 puta brzi …trenutno mjesto za izbjegavanje za odomr na cg primoriju… Dijelite dalje“.

Rasrinkavanju je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) potvrđeno da je u pitanju lažna vijest.

U Crnoj Gori još uvijek nije potvrđeno prisustvo delta soja, a iz IJZ je u srijedu najavljeno da će u saradnji sa Evropskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), raditi analizu uzoraka za identifikaciju “delta” soja koronavirusa po važećim procedurama i protokolima.

Ovo nije prvi put da se spekuliše o prisustvu delta varijante u Crnoj Gori, jednu takvu objavu smo već raskrinkali.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.