Parodija sa starim snimkom navijačice postala internet senzacija Eura 2020

1641

Svjetska i evropska fudbalska prvenstva, osim po sjajnim reprezentacijama i njihovim fudbalerima, interesantna su po mnogo čemu. Između ostalog,  i po  navijačicama koje daju podršku fudbalerima I koje su često na meti lutajućih kamera.

Ni Euro 2020 koji se održava ovoga ljeta nije bio izuzetak kada je ova tradicija u pitanju, pa smo do sada imali priliku da vidimo brojne snimke i fotografije pripadnica ljepšeg pola koje bodre svoje nacionalne timove.

Među vijestima ovoga tipa, jedna je nedavno postala posebno viralna a u njoj se govori o arapskom komentatoru koji je zapjevao kada se u prenosu meča Eura pojavila navijačica Rusije.

O navijačici Rusije na Euru i reakciji arapskog komentatora na njenu pojavu pisali su brojni portali u region, a neki od njih su: Kosovainfo, Skenerinfo, Provjereno-info, SportSport.ba, Avaz, Dnevnik, Mondo.ba, CDM, Sportski.mk, Vidovdan.org, Krstarica

Zajedničko za sve ove objave jeste tvrdnja da je reakcija komentatora zabilježena ne ovogodišnjem Euru, a pojedini su otišli korak dalje, navodeći da se radi o meču Rusija – Finska.

Ipak, još jedna stvar koja je zajednička za sve portale koji su prenijeli vijest, jeste činjenica da su nasjeli na internet šalu.

Najprije treba istaći podatak da video djevojke sa tribina datira iz avgusta 2019. godine i da je riječ o detalju sa meča fudbalera Olimpijakosa i Krasnodara.

Razlog zbog kojeg je ovaj video postao popularan skoro dvije godine kasnije, leži u činjenici da je on upotrebljen od strane Sulejmana Al-Anzija, arapskog komičara. On je na svom YouTube kanalu podijelio pomenuti snimak, a u isti je ubacio svoj glas.

On najprije biva oduševljen lijepom navijačicom, a potom počinje da pjeva.

Al-Anziju ovo nije prvi put da edituje i dijeli video snimke na šaljiv način, međutim ovoga puta njegova šala postala je viralna tako što je iskorišćena kao sredstvo dezinformacije u brojnim medijima širom svijeta.

O ovoj temi detaljno je pisao i srpski Fact-checking sajt, “Fakenews tragač”.

Zbog činjenice da je parodija arapskog komičara, za koju je poslužio video iz 2019.godine, predstavljena kao aktuelan događaj sa ovogodišnjeg Evropskog fudbalskog prvenstva, portali koji su prenijeli vijest o navijačici Rusije sa meča Eura, dobijaju ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.